Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová architektura a typologie (KDU / PAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / PAT - Průmyslová architektura a typologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Průmyslová archeologie jako teoretický základ dokumentace, hodnocení a výběru technických památek.2. Průmyslová architektura jako odraz dobového architektonického cítění a technologie v podobě jejích atributů (komín, dýmník, těžní věž, vysoká pec, vodárenská věž? ).3. Oborový třídník, jeho výhody a úskalí v hodnocení průmyslové architektury.4. Dokumentace technické a průmyslových architektury.5. Technologická významnost, kontinuita technologického toku a poslední pracovní den jako významná kritéria památkové hodnoty a památkové obnovy.6. Základy typologie průmyslových a technických památek, specifika jednotlivých průmyslových památek z hlediska provozní, hmotové a architektonické koncepce ve vazbě na konkrétní technologie.7. Motory vodní (vodní kola, turbíny, transmise, vodní díla, náhony a jezy) a větrné (mlýny, šrotovníky, čerpadla, elektrárny).8. Motory tepelné (atmosférické a parní stroje, členění parních strojů podle rozvodů) a transmise.9. Vývoj kotlů, kotelny a komíny jako typologické znaky výroby.10. Motory výbušné a spalovací.11. Elektromotory, dynama, generátory, transformátory a energetické soustava.12. Prezentace průmyslových památek a průmyslové architektury, dobré a špatné příklady z hlediska zachování atmosféry staveb.13. Exkurze: návštěva jednoho.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí obecně s technologií výroby a základními energetickými zdroji. Naučí se rozeznávat a analyzovat základní identifikační znaky a vyhodnotit jejich významnost z hlediska památkové péče.

Literatura

Böhmen im 19. Jahrhundert vom Klassizismus zur Moderne. Frankfurt am Main: Propyläen, 1995. Dohnal, M. Dějiny výroby do nástupu vědeckotechnické revoluce se zaměřením na území Československa. Ostrava: Pedagogická fakulta v Ostravě, 1975. PAULINYI, Á. Industriearchäologie - Neue Aspekte der Wirtschafts -und Technikgeschichte. Vortragsreihe der Gesellschaft für Westfälische Wirtschaftgeschichte e. V. 19. Dortmund, 1975. Průvodce po technických památkách v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. In: Rozpravy NTM. 1993. Studie o technice v českých zemích 1800-1918. I-IV. Díl, in: Sborník NTM. 1983. Technické památky Ostravy. Ostrava: Magistrát města Ostravy, 2007. The Blackwell Encyklopedia of Industrial Archaeology. Oxford: Basil Blackwell Ltd., 1992. Krejčiřík, M. Po stopách našich železnic. Praha: NADAS, 1990. Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I.-IV. Díl. Praha: Nakladatelství Libri, 2001. Technický magazín T93, 1993, č. 9, samostatná příloha: Paměť elektráren Čech a Moravy. Technický magazín T94, 1994, č. 10, samostatná příloha: 10 Ostrava napospas.

Požadavky

Poznatky, získané z přednášek si student bude muset systematicky doplňovat četbou zadané literatury. Podmínkou ke zkoušce bude hodnocení objektu průmyslového dědictví, vypracování památkového záměru konkrétního objektu a znalostní zvládnutí probírané látky.

Garant

Doc. PhDr. Ing. arch. Miloš Matěj, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Ing. arch. Miloš Matěj, Ph.D. et Ph.D.