Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny ke studiu kulturních dějin (KDU / PRAKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / PRAKD - Prameny ke studiu kulturních dějin, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní dějiny a jejich prameny. Pramen jako stopa minulosti.2. Problém analýzy pramenů a metodika jejich interpretace.3. Interpretace pramenů pro regionální dějiny.4. Zpracování materiálů a jejich uplatnění ve vědecké práci.5. Interpretace pramenů pro regionální dějiny.6. Pramenná základna k dějinám měst: městské adresáře, kroniky, registratura měst a obcí.7. Role vzpomínek a pamětí jako historického pramene.8. Odraz minulosti v dobovém tisku.9. Plakát, fotografie, veduta, film a jejich možnosti využití v kulturních dějinách.10. Plány, mapy, stavební dokumentace a jejich možnosti využití v kulturních dějinách.11. Spolkové spisy,12. pamětní spisy,13. výroční zprávy.

Získané způsobilosti

Absolvent se orientuje v historických pramenech k oboru kulturní dějiny.

Literatura

Papajík, D. Dějiny měst, městeček a vesnic (metodická příručka). Olomouc, 2005. WITTLICH, F. Fotografie - přímý svědek?! : fotografický obraz a jeho význam pro historické poznání. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2011. ISBN 978-80-7422-157-6.KŘÍŽOVÁ, A. Ikonografické prameny ke studiu tradiční kultury. Brno : Masarykova univerzita, 2011. ISBN 978-80-210-5766-1.Bartoš, J. - Kovářová, S. Nauka o historických pramenech. Olomouc, 2005. Bartoš, J. - Schulz, J. - Trapl, M. Regionální dějiny. Pojetí, poslání, metodika. Olomouc, 2004. Pokludová A. Život na Ostravsku na konci 19. století. (Pracovní sešit). Ostrava, 2004. POKLUDOVÁ, A. Městské adresáře. In Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku I. MYŠKA, M. - ZÁŘICKÝ, A. - DOKOUPIL, L. et al. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. KLADIWA, P., POKLUDOVÁ, A., ŠÚSTKOVÁ, H. Prameny vztahující se ke spolkové činnosti (spolkové katastry, spolkové spisy, výroční a jubilejní zprávy spolků). Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 2. MYŠKA, Milan - ZÁŘICKÝ, Aleš a kol. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. ISBN 978-80-7368-845-5.POKLUDOVÁ, A. Výroční zprávy měst druhé poloviny 19. a počátku 20. století. In Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 2. MYŠKA, Milan - ZÁŘICKÝ, Aleš a kol. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2010. ISBN 978-80-7368-845-5.POKLUDOVÁ, A. Zprávy o zdravotních poměrech opomenutý pramen k poznání vývoje veřejné zdravotní péče v rakouském Slezsku na přelomu 19. a 20. století. In DYRDA, J. M.-GRUSZKI, B. (ed.). Dzieje górnośląskiej medycyny w świetle zasobów źródłowych. Katowice, 2007. POKLUDOVÁ, A. Život v Těšíně na přelomu 19. a 20. století. Možnosti využití městských adresářů k poznání dějin měst. In PANIC, I. (ed.). Z badań nad dziejami politycznymi i społeczno-gospodarczymi Cieszyna od średniowiecza do czasów współczesnych. Czieszyn, 2005. ISBN 83-88204-21-1.

Požadavky

Pravidelné zpracovávání zadávaných seminárních úkolů, které prokáží studentovu schopnost samostatné práce s regionálními prameny české a německé provenience. K udělení zápočtu student kromě zpracovaných dílčích seminárních úkolů odevzdá seminární práci - odbornou studii na dané téma. Rozsah seminární práce 10 až 15 normostran, téma z okruhu regionálních kulturních dějin.

Garant

doc. PhDr. Andrea Pokludová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Andrea Pokludová, Ph.D.