Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Renesanční Itálie (KDU / RI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / RI - Renesanční Itálie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Renesance jako pojem a jako sloh. Historické časové vymezení počátku a konce renesance jako životního slohu.2. Historické podmínky zrození renesance v širokém kontextu utváření společenského klimatu.3. Cesty společenského a kulturního vzestupu italských měst od ducenta v kontextu s hospodářským rozvojem (řemesla, technické poznatky, obchod a zámořské cesty, peněžnictví, růst a diferenciace bohatství - kdo není měšťan, není člověk).4. Duchovní rozvoj v Itálii ve vztahu s rostoucí úrovní základního, středního a vysokého školství.5. Velké myšlenkové podněty a vztahy k antické vzdělanosti, vznik kritické filologie a její význam pro poznání antiky (L. Valla). Cesta k prioritě jevů, hromadění a jevová komparace fakt, rozvoj normativizace systému včetně národního jazyka (Cola di Rienzo, Marsilius, Petrarca, Dante etc.). Filosofický přínos Mikuláše Kusánského.6. Systém aritmetiky a geometrie jako normativní výukový vliv na nazírací intenci v obecném i uměleckém smyslu.7. Význam jevového normujícího principu vizuality i antropocentrismu pro systémové kanonizování prostorového proporčního nazírání světa - podstatné rysy empirismu.8. Vztahy mezi různými oblastmi kulturního života a jejich vzájemný vliv (bassa danza, divadlo, kazatelství, epické básnictví atd.).9. Proměna esteticko technických norem v architektuře, sochařství a malířství (Bruneleschi, Alberti, Brammante, Donatello, Verrocchio, Masaccio, Fra Angelico, Pollaiuolo, Botticelli, Francesca, Mantegna, Bellini, Giorgione).10. Vrchol renesance, koncepce dokonalosti na pozadí hluboké krize doby - Fra Bartolommeo, Leonardo, Raffael, Tizian. Zlom "sacco di Roma" a konec renesance. Leonardovo úsilí o dokonalost a vznik "prostředí" obrazu.11. Vrcholné osobnosti se znamením krize: Michelangelo - vrchol a přelom, od Mojžíše a Davida k Pietě Rondanini a freskám v Capella Paolina.12. Manýrismus a jeho hlavní znaky v koncepci proporcí, prostoru, světla i barvy. (Tintoretto, Correggio, Veronese, Parmigianino, Salimbeni, Volterra, Conte atd.). II concettismo, nová spiritualita a zpochybnění světa jevů, principy a concordia discors.13. Závěr: Jevy trasformují v iluzi a klam, proměnlivá realita prostoru. Irelevance hodnot ve spisech Vladař a II cortegiano. Manýrismus jako sloh a proměna slohu - etapa mezi etapami.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s uměleckou produkcí, humanistickou kulturou a společností renesanční Itálie od období ducenta po quattrocento. Osvojí si schopnost sledovat a vysvětlit formální proměny v průběhu sledovaného období. Naučí se nejen charakterizovat konkrétní stylové formy v umění sledovaného období, ale bude rovněž schopen vysvětlit společenské a ekonomické změny, jež vedly na severu Itálie ke vzniku a rozvoji nové renesanční estetiky a ke změně životního stylu elit a vnímání osobnosti umělce. Naučí se kriticky pracovat s konkrétními uměleckými díly.

Literatura

Alberti, L. B. Deset knih o stavitelství. Praha, 1958. Burckhardt, J. Die Kultur der Renaissance in Italien. Köln, 1956. Die Kunst der italienischen Renaissance. Köln, 1994. Burke, P. Italská renesance. Praha, 1986. Macek, J. Italská renesance. Praha, 1965. Dvořák, M. Italské umění. Praha : Laichter, 1946. Birnbaum, V. Listy z dějin umění. Praha, 1947. Wölfflin, H. Renaissance und Barock. München, 1988. Sarton, G. Science of the Renaissaince. The Civilisation of the Renaissance. Chicago, 1929. Sarton, G. Science of the Renesaince. The Civilisation of the Renesaince. Chicago, 1929. Fergusson, W. The Renaissance. New York, 1958. Toman, R. Umění italské renesance. Praha : Slovart, 2000. ISBN 80-7209-252-9.DVOŘÁK, M. Umění jako projev ducha. Praha, 1936. Vasari, G. Životopisy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů. Praha, 1977.

Požadavky

Zpracování referátů na vybraná a zadaná témata, souběžné studium dle literatury během celého přednáškového cyklu.

Garant

PhDr. Daniela Rywiková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavol Černý, Dr.PhDr. Daniela Rywiková, Ph.D.doc. PhDr. Pavol Černý, Dr.PhDr. Daniela Rywiková, Ph.D.