Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Renesanční Itálie (KDU / RIC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / RIC - Renesanční Itálie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Výklad pojmu renesance a problémy jeho vymezení. Zasazení procesu renesance v Itálii a v Evropě do historického kontextu.- Prameny humanistické vzdělanosti (vynálezy a objevy, nové vědění o přírodě), duchovní obrat od středověku k novověku, role filozofie: Niccolo Machiavelli - Vladař.- Společnost ducenta a trecenta. Hospodářské podmínky společenského vývoje, úloha peněz. Sytém patronace.- Pojem renesance v architektuře. Mistr, inženýr, objednavatel - L. B. Alberti a počátky architektonické profese. Prostorové vnímání a modelování prostoru. Filippo Brunellesco - první moderní architekt? Architektonická úloha italské renesance : memoriální kaple, městský palác, villa a zahrada.- Pojem renesance v malířství. Smysl renesanční vizualizace, stylizace hybnosti a vztahy k divadlu a tanci, barva symbolizující a odvozená z přírody, témata děl, funkce obrazu - nejvýznamnější představitelé a jejich tvorba. Cesta k vnitřní jednotě obrazového celku.- Pojem renesance v sochařství. Prostor významový a empirický, problematika měřítka v plastice, proměny díla Michalangela.- Nová symbolizace manýrismu. Dualismus - nevyřešená napětí v manýrismu. Role Tridentského koncilu na výtvarnou formu.- Odlišnosti zaalpského renesančního umění.

Požadavky

Průběžná příprava na přednášky, příprava na stručné tématické referáty v rámci přednášky, aktivní účast v diskusích navazujících na přednesené referáty. 80% účast na přednáškách.

Garant

doc. PhDr. Petr Holý, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Pavol Černý, Dr.PhDr. Daniela Rywiková, Ph.D.doc. PhDr. Pavol Černý, Dr.PhDr. Daniela Rywiková, Ph.D.