Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sakrální umění 20. století (KDU / SAKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SAKR - Sakrální umění 20. století, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- krize sakrálního umění v 19. století a snahy o jeho obnovu (nazaréni, prerafaelité, beuronské umění atd.)- role náboženské tématiky ve tvorbě výtvarných umělců 20. století- ikonografie a tématika moderního sakrálního umění- hledání nových forem církevní architektury, proměna sakrálního prostoru a touha po Gesamtkunstwerku- poválečný vývoj sakrálního umění (Evropa, svět), hledání nových forem a cest- základy křesťanské liturgie, II. vatikánský koncil a reforma římskokatolické liturgie- otazníky nad sakrálním uměním posledních dvou desetiletí, hledání kontinuity, jeho pozice a role, hranice kýče

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice proměny církevní architektury a umění na základě poznání širšího duchovního kontextu v evropské kultuře 20. stol.

Literatura

SCHNELL, H. Der Kirchenbau des 20. Jahrhunderts in Deutschland. München-Zürich, 1983. SCHMIDT, N., FILIP, A. Dům Boží a brána nebe ve 20. století. Brno, 2009. STOCK, W. J. Europäischer Kirchenbau 1950-2000. München, 2002. BARTNING, O., WEYRES, W. Handbuch für Kirchenbau. München. München, 1958. MUSIL, R., FILIP, A. (Eds.). Neklidem k Bohu. Náboženské výtvarné umění v Čechách a na Moravě v letech 1870-1914. Praha, 2006. VAVERKA, J. a kol. Nové kostely a kaple z konce 20. století v České republice. Kostelní Vydří, 2001. BENEDETTI, S. Sakrální prostor po II. vatikánském koncilu. Dialog Evropa 21, č. 3. 1993. FILIP, A. Secesní chrámy na Moravě a ve Slezsku. Brno, 204. GIBSON, M. Symbolism. Bonn, 2006. MUSIL, R., FILIP, A. (Eds.). Zajatci hvězd a snů. Katolická moderna a její časopis Nový život. Brno, 2000.

Požadavky

Znalost probrané látky. Referát, ve kterém student představí zajímavou realizaci z oblasti církevního umění dané doby.

Garant

PhDr. Jiří Jung, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Jung, Ph.D.PhDr. Jiří Jung, Ph.D.