Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj staveb. konstrukcí 2 (KDU / SK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / SK2 - Historický vývoj staveb. konstrukcí 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky historického vývoje stavebních konstrukcí v novověku a v 19. století.2. Obecné zákonitosti renesančního stavitelství - užívané konstrukce, vertikální komunikace, stropní konstrukce, materiálová základna, technologie výstavby a architektonický tvar renesančních staveb.3. Italské renesanční stavitelství v historických souvislostech, jeho inspirační zdroje, konstrukční a materiálová specifika, technologie výstavby a typologie staveb.4. Renesanční stavitelství v českých zemích - konstrukční zákonitosti, architektonické tvary, materiálová základna, úpravy povrchů, barevnost staveb a regionální specifika.5. Obecné zákonitosti barokního stavitelství - užívané konstrukce, vertikální komunikace, stropní konstrukce, materiálová základna, technologie výstavby a architektonický tvar barokních staveb.6. Italské barokní stavitelství v historických souvislostech, konstrukce, tvar, materiálová základna a architektonický výraz.7. Barokní stavitelství v českých zemích - obecné principy, specifika konstrukčního a materiálového řešení, úpravy povrchů, architektonické a řemeslné detaily.8. Konstrukční, materiálová a tvarová specifika v klasicistním stavitelství.9. Konstrukce, materiálová základna, povrchy a tvar venkovských staveb 18. a 19. století, regionální specifika.10. Vliv rozvoje železnice a industrializace na stavební produkci po roce 1820, první užití železa ve stavebnictví v Evropě a v českých zemích.11. Stavební produkce v 2. polovině 19. století - konstrukce, materiálová základna, architektonický tvar, řemeslný detail a úprava povrchů.12. Užití betonu ve stavebnictví na přelomu 19. a 20. století, aplikace železobetonu na stavbách.

Získané způsobilosti

Student je vybaven znalostmi, které mu umožní orientovat se v historických stavebních konstrukcích a rozeznat technologie, jimiž byly v jednotlivých časových obdobích vytvořeny.

Literatura

SYROVÝ, B. A KOL. Architektura - svědectví doby. Praha, 1975. ŠAMÁNKOVÁ, E. Architektura české renesance. Praha, 1961. KRČÁLOVÁ, J. Centrální stavby české renesance. Praha, 1974. Benešová, M. Česká architektura v proměnách dvou století. Praha, 1984. KOTRBA, V. Česká barokní gotika. Dílo Jana Santiniho-Aichla. Praha, 1976. MENC, V. České středověké klenby. Praha, 1974. KIBIC, K. Dějiny architektury III. Architektura renesanční a barokní. Praha, 1989. MUCHKA, I. Dispozice renesančního a barokního zámku. Památky a příroda. 1976. VLČEK, P.; SOMMER, P.; FOLTÝN, D. Encyklopedie českých klášterů. Praha, 2002. LÍBAL, D. Historické konstrukce a výzkum architektury. Bratislava, 1970. MUK, J. Historické konstrukce I. Praha: ČVUT, 1996. VINAŘ, J.; KUFNER, V.; HOROVÁ, I. Historické krovy. Praha, 1995. KIBIC, K. Historické radnice. Praha, 1988. PLAČEK, M. Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. ŠKABRADA, J. Konstrukce historických staveb. Praha, 2000. ŠKABRADA, J. Lidová architektura. Praha, 1976. HOŠEK, J.; Muk, J. Omítky historických staveb. Praha, 1989. RADOVÁ - ŠTIKOVÁ M.; ŠKABRADA, J. Příspěvky k poznání středověkého stavitelství. Praha, 1991. RADOVÁ - ŠTIKOVÁ M.; ŠKABRADA, J. Románské stavitelství. Praha, 1984. BLAŽÍČEK, O. J. Slovník památkové péče. Praha, 1961. BLAŽÍČEK, O. J. - Kropáček J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. MENCL, V. A KOL. Výtvarný vývoj středověkých omítek. Praha, 1974. HAAS, F. Vývoj architektury a umění v novověku. Brno, 1966. HAAS, F. Vývoj architektury a umění v 19. a 20. století. Praha, 1966. HAAS, F. Vývoj architektury a umění ve starověku. Brno, 1966. HAAS, F. Vývoj architektury a umění ve středověku. Brno, 1966.

Požadavky

Poznatky, získané z přednášek si student bude muset systematicky doplňovat četbou zadané literatury. Zkouška proběhne v rozsahu přednášek, zadané literatury a problémů diskutovaných v semináři.

Garant

Ing. arch. Naděžda Goryczková

Vyučující

Ing. arch. Naděžda GoryczkováIng. arch. Naděžda Goryczková