Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terminologický seminář (KDU / TERM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / TERM - Terminologický seminář, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní výrazové prostředky malířství, malířské techniky a terminologie2. Kresba jako samostatný umělecký projev3. Základní grafické techniky, vznik a rozšíření grafiky, grafika jako médium4. Základní sochařské techniky5. Obraz a socha ve světle renesančních a manýristických teorií umění6. Obraz a socha v době baroka7. Obraz a socha v době klasicismu, biedermeieru a romantismu8. Obraz a socha v historizujících stylech 19. století9. Obraz a socha jako pole k avantgardním výbojům10. Obraz, socha a iluze11. Sochařství a architektura, proměny jejich vztahu12. Pojetí obrazu v čínském a japonském malířství, otázky vlivu na evropské umění13. Závěrečný test, vyhodnocení testu a zápočet

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní znalosti a odbornou terminologii týkající se sochařských a malířských děl v uměleckohistorickém kontextu v dlouhém časovém vývoji od raného novověku až po současnost a naučí se získané poznatky z různých disciplín aplikovat na konkrétní uměleckohistorický materiál.

Literatura

Hsü Kuo - huang. Deset zastavení s čínským obrazem. Praha, 2007. Krejča, A. Grafické techniky. Praha, 1994. HOURA, M. Jak se dívat na grafiku. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1971. Altman, L. Lexikon malířství a grafiky. Praha, 2006. Kroupa, J. Metody dějin umění 2. Brno, 2010. Marco, J. O grafice. Praha, 1981. Volavka, V. O soše. Praha, 1959. Duby, G. G. Sculpture - From Antiquity to the Present Day. Taschen, 2006. Blažíček, O. J. - Kropáček, J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. Gombrich, E. H. Umění a iluze. Praha, 1985. Fahrová-Beckerová, G. (ed.). Umění východní Asie. Praha, 2009. Bernard, M. Universální lexikon umění: architektura, fotografie, grafika, malířství, osobnosti, sochařství, umělecká řemesla. Praha, 1996. Baleka, J. Výtvarné umění. Výkladový slovník. Praha, 1997. Toman, R. (ed.). Baroko. Architektura - Plastika - Malířství. Praha, 1999. Keysers Grosser Stillexikon Europa 780 bis 1980. München, 1982. Bauer, A. Lexikon výtvarného umění. Olomouc, 1996. Lang, J. Úvod do sochařství: technika práce s hlínou. Praha: Ikar, 1997. Kubička, R. - Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafiky a restaurátorství. Praha, 2004.

Požadavky

Zpracování prezentace na dané téma, aktivní účast, úspěšné zvládnutí písemného testu

Garant

PhDr. Ing. Jaromír Olšovský, PhD.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír Olšovský, PhD.