Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terminologický seminář 1 (KDU / TERM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / TERM1 - Terminologický seminář 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do cyklu: výklad - etická hlediska výzkumu a autorské práce, práce s literaturou, citace, bibliografický údaj podle normy, poznámkový aparát. Vstupní test pro schopnost rozeznat některé slohové rysy v architektuře a jeho bezprostřední vyhodnocení formou kolektivní rozpravy. Zdůraznění významu vizuální paměti a jejího tréninku pro obor DU. Zadání témat pro výuku v následujících lekcích kurzu.2. Základní obecné pojmy z oblasti architektury: architektonická hmota a prostor, stavební materiály, kompozice (osa, jádro, areál), dispozice, morfologie, adice, divize, měřítko, urbanismus, zdivo - typologie, konstrukce. Popis obrazu nebo sochy.3. Architekt - projektant - inženýr; stavebník - investor; fundatum - fecit - aedificatum atd.; základní kroky v projektové přípravě (architektonická studie, urbanistická studie, a. projekt, technický projekt, model); dělení architektury podle různých hledisek, základní způsoby zobrazování. Popis obrazu nebo sochy.4. Architrávový konstrukční systém, morfologie klasických řádů, typologie řecké architektury. Archivoltový systém, základní morfologie - typologie římské architektury. Popis obrazu nebo sochy.5. Bazilika a její proměny: antická, raně křesťanská, středověká, kupolová bazilika. Kolokvium: vizuální procvičení předchozí látky.6. Středověký kostel, středověký klášter, hrad. Popis stavebního organismu a funkce objektů. Popis obrazu nebo sochy.7. Typologie románské architektury, románské tvarosloví, poutní kostel. Popis obrazu nebo sochy. Zadání recenze aktuální výstavy.8. Typologie gotické architektury, gotické tvarosloví, katedrála. Popis obrazu nebo sochy.9. Renesanční architektura: typologie a tvarosloví. Příprava kolektivního úkolu pro 11. lekci: rozbor 2 vytipovaných objektů v terénu. Popis obrazu nebo sochy.10. V terénu: obhlídka a popis vybrané stavby v Moravské Ostravě. Historismus v dobovém tvarosloví.11. Barokní architektura - stavební typologie, půdorysné typy, konstrukce, tvarosloví a dekor. Vyhodnocení recenze skupinovým dialogem.12. Klasicizmus a empír v architektuře - stavební typy, tvarosloví, dekor. Popis obrazu nebo sochy.13. Revize splněných úkolů; zápočtový test. Zhodnocení průběhu semináře.

Získané způsobilosti

Individuálně a zároveň součinností ve skupině se studenti dobírají základní znalosti a obratnosti v pojmenování forem a jevů různých slohových období. Pod vedením pedagoga připravují na každé cvičení sumu ukázek z architektonické produkce daného období, popisují a komentují formální stránku artefaktů. K výkladu si připravují příslušný obrazový materiál, a to jak instruktivní ve schematických projekcích, tak konkrétní díla, kde lze probíranou problematiku demonstrovat. Student si upevňuje schopnost rozeznávat architektonické slohy, ovládá čtení architektonického článkoví. Chápe utváření a strukturu architektonického objektu, jež jsou dány hmotou a prostorem.Zpětnou kontrolou znalostí bude pravidelný rozbor výtvarných děl, který by měl současně rozšířit povědomost o dílech světového i českého fondu umění. Důraz bude kladen i na zvyšování vyjadřovacích schopností studentů před publikem, a to jak v odborné, tak v obecné rovině.

Literatura

Syrový, B. Architektura - naučný slovník. Praha: SNTL, 1961. Syrový, B. a kol. Architektura - svědectví dob. Praha: SNTL, 1987. Dudák, V. a kol. Encyklopedie světové architektury I-II. 2.vyd. Praha : Baset, 2002. ISBN 80-86223-06-X.Koch, W. Evropská architektura. Praha: Ikar, 1998. ISBN 80-7202-388-8.Badura-Triska, E. [et al.]. Keysers Grosses Stillexikon Europa 780 bis 1980. München: Keysersche Verlagsbuchhandlung, 1982. Herout, J. Slabikář návštěvníků památek. Dotisk 3. přeprac. vydání. Praha: Tvorba, 2000. ISBN 80-85386-92-5.Blažíček, O. J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha: Odeon, 1991. ISBN 80-207-0246-6.Jöckle, K. Stavební slohy ve světové architektuře. Praha: MF, 2005. Herout, J. Století kolem nás. Praha - Litomyšl: Paseka, 2002. ISBN 80-7185-389-5.Šťastná, M. Terminologický seminář (architektura). CD. Ostrava: Filozofická fakulta OU, 2009. ISBN 978-80-7368-746-5.Baleka, J. Výtvarné umění. Výkladový slovník. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0609-5.Toman, R. (ed.). Baroko. Architektura - Plastika - Malířství. Praha: Slovart, 1999. Pijoan, J. (ed.). Dějiny umění I-XII. Praha, 1977. Syrový, P. Dobrodružství architektury. Praha: ARCH, 1999. ISBN 80-86165-28-0.Toman, R. (ed.). Gotika. Architektura - sochařství - malířství. Praha: Slovart, 2000. ISBN 80-7209-248-0.Toman, R. (ed.). Románské umění. Architektura - sochařství - malířství. Praha: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-765-2.

Požadavky

Vizuální vnímavost a paměť, smysl pro logický postup pozorování a deskripce od celku k detailu. Podmínkou pro udělení zápočtu bude příprava obrazové prezentace s výkladem příslušné problematiky, popis sochařského nebo malířského díla - prezentace v dialogu s ostatními studenty, osobní aktivita během cvičení, úspěšné zvládnutí testu z procvičené látky.

Garant

PhDr. Marie Šťastná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květa JordánováPhDr. Marie Šťastná, Ph.D.