Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pro pedagogy (KFI / 5EPED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / 5EPED - Etika pro pedagogy, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V seminářích se bude pracovat především s předepsanými studijními texty - a s dalšími texty, na něž tyto učebnice odkazují a které jsou uloženy v přílohách. Všechny texty jsou dostupné v elektronické podobě.1. Úvod do studia etiky. Odborná a populární literatura. Antická etika. Základní pojmy teoretické etiky. Vymezení etiky v obzoru společenských věd a biologických věd o člověku.2.Genetika versus pedagogika. Jsme svobodní, a tudíž odpovědní za své činy? A nebo jsme řízeni svou vrozenou přirozeností, a proto za své chování nemůžeme? Rodíme se hotoví, a nebo je možno člověka výchovou změnit? Střet pohledů tradiční etiky a přírodovědeckých disciplín pokoušejících se vysvětlit lidské individuální a sociální chování z biologických daností - psychobiologie, sociobiologie, etologie, evoluční psychologie.3.Psychoanalýza - výchova - etika. Psychoanalýza mění tradiční pohled na dobro a zlo. Mohou za všechno rané dětské zkušenosti? Zachrání nás poznání pravdy? Je diagnóza terapií? Étos lidského zrání a procesu individuace.4.Sociální etika. Vztahy mezi jedinci a institucemi. Spravedlnost, rovnost, přerozdělování.5.Spravedlnost ve školství. Rovnost příležitostí. Přerozdělování kulturního kapitálu.6.Etika v postmoderní době. Spravedlnost v multikulturním světě. Tolerance jiného, zvláštního, okrajového.7.Teorie mravní výchovy. Srovnání koncepcí mravní výchovy v sousedních zemích.8.Étos práce, pracovní morálka, profesní etiky.9.Profesní etika pedagogů.10.Etické kodexy. Profesně etické konflikty ve školství.11.Mediální výchova (Násilí, pornografie, reklama a další svody. Možnosti regulace a obrany.)12. Narativní etika (Mravní výchova bez moralizování. Výchovná role moudrých příběhů.13. Volitelné téma (např. feministická etika; legitimita hodnotové, ideové a náboženské výchovy; jazyk - politická korektnost; výchova k citlivosti na symboly).

Získané způsobilosti

Výuka etiky je zaměřena tak, aby studenti uměli co nejvíce uplatňovat etické tázání a hodnocení v praxi. Student/ka má dostatečný teoretický nadhled, zná odbornou terminologii a umí uplatňovat jednotlivé etické teorie a paradigmata v pedagogické praxi.

Literatura

ŠILER, V. Etika. Ostravská univerzita. Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7368-323-8.nullŠILER, V. Praktická etika pro pedagogy. Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7368-361-0.ŠILER, V. Profesní etika ve veřejné správě. Ostravská univerzita. Ostrava, 2005. HENRIKSON, J. O., VETLESEN, A. J. Blízké a vzdálené. Etické teorie a principy práce s lidmi. Albert. Boskovice, 2000. KOHÁK, E. Člověk, dobro a zlo. Ježek. Praha, 1993. SCHMIDT, H. Didaktik des Ethikunterrichts I., II. Kohlhammer. Stuttgart, 1983. GÜNZLER, C. Ethik und Erziehung. Kohlhammer. Stuttgart, 1988. BREZINKA, W. Filosofické základy výchovy. Zvon. Praha, 1996. ISBN 80-7113-169-5.DOROTÍKOVÁ, S. Filosofie - výchova - hodnoty. PDF UK. Praha, 1999. DOROTÍKOVÁ, S. Filosofie hodnot. UK. Praha, 1998. ISBN 80-86039-79-X.PALOUŠ, R. Heretická škola. Oikúmené. Praha, 2008. HEIDBRINK, H. Psychologie morálního vývoje. Portál. Praha, 1997. ISBN 80-7178-154-1.KOHÁK, E. Svoboda, svědomí, soužití. Kapitoly z mezilidské etiky. Slon. Praha, 2004. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Academia. Praha, 2001. BRÁZDA, R. Úvod do srovnávací etiky. KLP. Praha, 1998. PELCOVÁ, N. Vzorce lidství. Filosofie o člověku a výchově. ISV. Praha, 2001. ISBN 80-85866-64-1.

Požadavky

Na většinu seminářů se musí studenti předem připravit studiem zadaných textů. V naprosté většině případů jde o texty zpřístupněné v elektronické podobě v datovém úložišti univerzity. Kontrola studia se prověřuje krátkým vstupním testem. V seminářích se pracuje formou řízené diskuse, analýzy textů, tvorby konceptů, sestavování cvičných etických kodexů nebo psaní případových studií.Požadavky k zápočtu:Splnění dílčích seminárních úkolů - písemných testů a aktivních vystoupení.Úspěšné absolvování zápočtového testu. Test prověřuje znalost základních odborných pojmů teoretické etiky, schopnost rozumět těmto většinou cizojazyčným výrazům v odborném textu a schopnost užít je v odborném vyjadřování. Obsahově prověřuje test znalost látky probrané v přednáškách. Dále test prověřuje schopnost samostatně přemýšlet a etizovat nad konkrétními problémy a konflikty týkajícími se témat probraných v seminářích.

Garant

Dr. Vladimír Šiler