Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a dějiny filozofie (KFI / BGFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BGFI - Gender a dějiny filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vstupní anketa. Úvod do tématu a metodologie. Seznámení s obsahem a prací v rámci kurzu, podmínkami připuštění ke zkoušce, s formou zkoušky a literaturou.2. Feministická reflexe filozofického kánonu3. Hipparchie z Maronei4. Hypatie z Alexandrie5. Anne Conway6. Mary Wollstonecraft7. Harriet Taylor Mill8. Simone de Beauvoir9. Luce Irirgaray10. Julie Kristeva11. Judith Butler12. Donna Haraway13. Zhodnocení semestru, závěrečná diskuse.

Získané způsobilosti

Studující získají znalosti o filozofkách z dějin evropské filozofie a současnosti, budou schopni pochopit koncepci dané filozofky v návaznosti a v opozici vůči dobovému filozofickému kontextu, prohloubí svou genderovou citlivost v oblasti filozofie a budou schopni dostatečně poučeně pracovat s kategorií genderu v oblasti filozofie i v dalších oblastech vědění. Umí pracovat s původními texty a ovládají odbornou terminologii umožňující studium další problematiky a příbuzných předmětů s ohledem na jejich genderový aspekt.

Literatura

KALNICKÁ, Z. Filozofky v dějinách evropské filozofie. Ostravská univerzita. Ostrava, 2007. KALNICKÁ, Z. Gender a filozofie. Studijní opora pro distanční vzdělávání. Ostravská univerzita. Ostrava, 2007. FARKAŠOVÁ, E. Na ceste k "vlastnej izbe". Postavy/podoby/problémy feministickej filozofie. Bratislava, 2006. SLOUKOVÁ, D. Sešity k dějinám filosofie XII. Filozofie v postmoderní situaci, část 2. Praha: Vysoká škola ekonomická, 2000. DE BEAUVOIR, S. Druhé pohlaví. Praha: Orbis, 1967. NAGL-DOCEKAL, H. Feministická filozofie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2007. BARŠA, P. Panství člověka a touha ženy. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002.

Požadavky

Předpokladem získání zápočtu je:1) 80% účast na semináři2) nastudování ukázky textu a jeho rozbor na semináři3) zápočtový test (minimálně 51 b.)

Garant

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.