Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biblistika (KFI / BIBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BIBL - Biblistika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod a formální stránka Bible2. Bible jako základní věroučný spis3. Biblická exegeze4. Dobové pozadí vzniku Bible5. Svitky od Mrtvého moře6. Židovské biblické svátky I7. Židovské biblické svátky II8. Pesach a seder jako pozadí Nového zákona9. Nový zákon a křesťanská symbolika10. Aplikace biblických témat v různých společenstvích11. Středověké náboženské hereze a Bible12. Biblická témata a umění I13. Biblická témata a umění II

Získané způsobilosti

Student získá obecný přehled o Bibli jako kulturotvorném fenoménu a o biblistice jako vědecké disciplíně. Orientuje se v biblické látce a umí pracovat s odbornými nástroji usnadňujícími vědeckou kritickou práci s biblickým textem. Zároveň student disponuje orientací v křesťanském náboženství a jeho evropských projevech, uvědomuje si hlubší náboženský rozměr mnohých dějinných i současných evropských kulturních fenoménů.

Literatura

Bible (jakékoli vydání ekumenického překladu). JOHNSON, P. Dějiny dvacátého století. Praha : Rozmluvy, 1991. VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2004. POKORNÝ, P. Hermeneutika jako teorie porozumění. Od základních otázek jazyka k výkladu bible. Praha: Kalich, 2005. ISBN 80-7021-779-0.POKORNÝ, Petr. Literární a teologický úvod do NZ. Praha: Vyšehrad, 1993. NOVOTNÝ, T. O Bibli. Praha : Dingir, 2002. HERIBAN, J. Príručný lexikón biblických vied. Vydavatelstvo Don Bosco. Bratislava, 1998. STERN, Marc. Svátky v životě Židů. Praha: Vyšehrad, 2002. ISBN 80 -7021 -551.

Požadavky

Student musí přečíst zadané biblické oddíly za pomoci odborných publikací a ve dvou dílčích testech prokázat, že látku zvládl.

Garant

doc. ThDr. Tomáš Novotný

Vyučující

doc. ThDr. Tomáš Novotný