Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buddhismus jako filozofie (KFI / BJFIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BJFIL - Buddhismus jako filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Po úvodní obecné přednášce o buddhismu bude výuka probíhat formou diskuse nad referáty k jednotlivým kapitolám Nágárdžunovy Múlamadhjamakakáriky. Ta má 27 kapitol, každá kapitola má přibližně 13 až 40 veršů. Plán je probrat celou knihu, tzn. že každou vyučovací hodinu probereme dvě kapitoly. Témata kapitol se týkají kauzality, pohybu, času, Já, vznikání a zanikání, utrpení (duhkha), bezpodstatnosti věcí (nihsvabháva), čtyř vznešených pravd, nirvány a dalších buddhistických konceptů.

Získané způsobilosti

Myšlení Nágárdžuny a madhjamaky, které se zabývá problematikou týkající se metafyziky, epistemologie, já, jazyka, pravdy a přitom se nevyhýbá ani zdánlivým paradoxům či rozporům, může být v mnohém přitažlivé i pro současnou západní filosofii, protože nabízí jiná a přitom zajímavá řešení či formulace některých filosofických problémů, které si kladla či klade i západní filosofie. Student tak může nahlédnout tyto problémy ze zcela jiné perspektivy, popřípadě se seznámit se zajímavými filosofickými otázkami, které si západní filosofie neklade vůbec.

Literatura

Williams, P., Tribe, A. Buddhistické myšlení. Praha, 2011. Holba, J. (ed.). Nágárdžuna. Filosofie střední cesty. Praha, 2012. Westerhoff, J. Nagarjuna s Madhyamaka. A Philosophical Introduction. Siderits M., Katsura S. Nagarjuna s Middle Way. Boston, 2013. Garfield, J. The Fundamental Wisdom of Middle Way. Oxford University Press, 1999. Siderits, M. Buddhism as Philosophy. An Introduction. Aldershot Hunts: Ashgate Publishing, 2007. Williams, P. Mahayana Buddhism. Doctrinal Foundation. Oxford - New York: 2nd ed., Routledge, 2009.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kursu by měl student napsat seminární práci (cca 6-10 normostran) na téma spojené s probíranou problematikou. Práce se hodnotí od 0 do 50 bodů, aktivita v semináři včetně referátů rovněž od 0 do 50 bodů. Student může celkem získat až 100 bodů. Zápočet se uděluje za minimálně 51 bodů.

Garant

PhDr. Jiří Holba, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Holba, Ph.D.PhDr. Jiří Holba, Ph.D.