Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do biblistiky (KFI / BUBIB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BUBIB - Úvod do biblistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod a formální stránka BibleÚvod do judaismuDobové pozadí vzniku BibleSvitky od Mrtvého mořeŽidovské biblické svátky IŽidovské biblické svátky IIIslám jako abrahámovské náboženstvíPesach a seder jako pozadí Nového zákonaNový zákon a křesťanská symbolikaBeseda s hostem (buď rabín nebo kněz)Netradiční náboženské skupiny vycházející z křesťanstvíPrezentace seminárních prací studentůZávěrečná hodina otázek a odpovědí

Získané způsobilosti

Student má obecný přehled o Bibli jako kulturotvorném fenoménu a o biblistice jako vědecké disciplíně. Orientuje se v biblické látce a umí pracovat s odbornými nástroji usnadňujícími vědeckou kritickou práci s biblickým textem.

Literatura

Bible (jakékoli vydání Českého ekumenického překladu). NOVOTNÝ, T. O Bibli. Dingir. Praha, 2004. STERN, M. Svátky v životě Židů. Vyšehrad. Praha, 2002. Bible (any version of Czech Ecumenical Translation). JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Mozart Publishing. Praha, 2007.

Požadavky

Student musí přečíst zadané biblické oddíly za pomoci odborných publikací a ve dvou dílčích testech prokázat, že látku zvládl.

Garant

doc. ThDr. Tomáš Novotný

Vyučující

doc. ThDr. Tomáš Novotný