Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny antické filozofie (KFI / DANFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DANFI - Dějiny antické filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zrod filozofie v Řecku. Logos a mýtus. Polis a politika. Agora, agon a vymezování středu.Miléťané - peras, apeiron, pralátka, formy pohybu. Isonomie.Pýthagorás - číslo a řád. Rizika nadvlády rozumu. Geometrie a její role v kontextu evropského myšlení. Zlatý řez. Iracionální číslo.Herakleitos - boj a harmonie. Jazykové hry. Protiklady.Eleaté. Pravda a klam. Rozum a smyslové poznání. Klid a pohyb. Kritika antropomorfismu?Mladší fyzikové Empedokles a Anaxagorás. Atomistická koncepce. Důsledky eleatské "revoluce" .Sofisté. Antropologický obrat, jeho příčiny a důsledky. Řeč a moc. Zákon. Dvojí pravda.Sókratés.Platón.AristotelésStoicismus a pozdní filozofické směry antiky.

Získané způsobilosti

Student získá základní potřebné znalosti z dějin antické filosofie. Dokáže se orientovat v primární i sekundární literatuře, umí tuto literaturu vyhledat a získat, je schopen dohledat cizojazyčné zdroje k vybraným problémům. Je schopen kritického srovnání sledovaných zdrojů. Upevňuje si schopnost samostatného zpracování otázek, je veden k tvůrčímu myšlení, analýze podstatných momentů myšlenkového úsilí antických filosofů.

Literatura

RICKEN, F. Antická filosofie. Olomouc, 1990. Praha, 1990. PATOČKA, J. Aristoteles - jeho předchůdci a dědicové. Nakladatelství ČSAV. Praha, 1964. BERKA, K. Aristoteles. Orbis. Praha, 1966. nullHEGEL, G. W. F. Dějiny filosofie. Díl I a II. Nakladatelství ČSAV. Praha, 1961. Encyklopedie antiky. Academia. Praha, 1973. FESTIGUERE, A. J. Epikuros a jeho bohové. Oikúmené. Praha, 1996. BOETHIUS. Filosofie utěšitelka. Votobia. Olomouc, 1995. NIETZSCHE, F. Filosofie v tragickém období Řeků. Votobia. Olomouc, 1994. KESSIDI, F. Ch. Hérakleitos. Svoboda. Praha, 1985. GADAMER, H. G. Idea dobra mezi Platónem a Aristotelem. Oikúmené. Praha, 1994. PATOČKA, J. Negativní platonismus. Československý spisovatel. Praha, 1990. NOVOTNÝ, F. O Platonovi. Laichter. Praha, 1948. Od Aristotela po Plotina. Antológia z diel filozofov. Sestavil J. Martinka. Epocha. Bratislava, 1972. POPPER, K. Otevřená společnost a její nepřátelé. Díl I. Oikúmené. Praha, 1994. KALANDRA, Z. Parmenidova filosofie. Herman & synové. Praha, 1996. PATOČKA, J. Platón. Státní pedagogické nakladatelství. Praha, 1992. Platónovy a Aristotelovy spisy. VERNANT, J. P. Počátky řeckého myšlení. Oikúmené. Praha, 1993. Predsokratici a Platón. Antológia z diel filozofov. Sestavil J. Martinka. Epocha. Bratislava, 1970. HUSSEY, E. Presokratici. Rezek. Praha, 1977. PATOČKA, J. Předsokratovská filosofie. Státní pedagogické nakladatelství. Praha, 1968. GRAESER, A. Řecká filosofie klasického období. Oikúmené. Praha, 2000. MRÁZ, M. Smysl a čas v Aristotelově filosofii. Filosofia. Praha, 2001. EBERT, T. Sókratés jako pythagorejec a anamnéze v Platónově dialogu Faidón. Oikúmené. Praha, 1999. PATOČKA, J. Sókratés. SPN. Praha, 1991. RIST, J. Stoická filosofie. Oikúmené. Praha, 1998. FARRINGTON, B. Věda ve starém Řecku. Rovnost. Praha, 1950. HARE, M. R., BARNES, J., CHADWICK, H. Zakladatelé myšlení. Svoboda. Heslo Platón. Praha, 1994. SEXTUS EMPIRICUS. Základy pyrrhonskej skepsy. Pravda. Bratislava, 1984. SVOBODA, K. Zlomky předsokratovských myslitelů. Praha, 1944. DIOGENÉS LAERTIOS. Životy, názory a výroky proslulých filozofů. Nakladatelství ČSAV. Praha, 1964.

Požadavky

Zkouška prověřuje znalost z přednášeného učiva i samostudia (rozsah - kompletní dějiny antické filosofie). Skládá se z ústní zkoušky, případně i písemného testu základních znalostí. Test se zaměřuje na kontrolu znalostí probraného učiva a základní řecké filosofické terminologie, v případě výborných výsledků může být známkován. Ústní zkouška sestává ze dvou otázek losovaných ze dvou okruhů. První okruh: Sókratés, Platón, Aristotelés. Druhý okruh: předsokratovská, helénistická filosofie, filosofie pozdní antiky.Před absolvováním zkoušky je třeba odevzdat kompletní "čtenářský deník" s trojstránkovými záznamy o četbě 10 knih z oblasti antické filosofie (primární či sekundární literatura). Povinná je četba jedné z monografií o Sókratovi a zlomky předsókratovských myslitelů, jinak platí svobodná volba.

Garant

PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.

Vyučující

PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.