Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hegel (KFI / HEGEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / HEGEL - Hegel, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámec německého idealismu.Předchůdci: Fichte a Schelling.Hegelova dialektika.Hegelova filozofie dějin.Hegelova Fenomenologie ducha.Rekonstrukce Hegelovy ontologie a epistemologie.Žižek: domýšlení Hegela ve světle Lacana.

Získané způsobilosti

Student se naučí pečlivě analyzovat Hegelův text jeho klíčového spisu "Fenomenologie ducha". Naučí se kriticky číst, rekonstruovat a hodnotit argumenty, které autor předkládá.

Literatura

HEGEL, G. W. F. Fenomenologie ducha. Praha : ČSAV, 1960. Praha, 1960. Kuneš, J. a kol. Místo Fenomenologie ducha v současném myšlení. Praha: Argo, 2007. Žižek, S. Less than Nothing. New York: Verso, 2012.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kursu student prokazuje znalost tematiky. Získané kompetence prokazuje aktivní účastí na seminářích. V závěru kursu student doloží získané znalosti v písemném testu. Student prokazuje v testu schopnost analyzovat náročný text Hegelovy Fenomenologie ducha.

Garant

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.