Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické pozadí dějin filozofie (KFI / HIFIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / HIFIL - Historické pozadí dějin filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. fáze vědecké práce2. prameny, bibliografie, zdroje informací3. vybrané problém historické metodologie4. antika (klasické Řecko, helénismus, antická kultura, antická mentalita)5. středověk (sakrální správa, světská správa, středověká kultura, středověká mentalita)6. renesance a raný novověk (renezance, reformace, humanismus, třicetiletá válka)7. novověk a osvícenství (absolutismus, kultura, osvícenství, francouzská revoluce)8. 19. století (idea národních států, hra velmocí, romantismus, společensko-hospodářsko-církevní proměny)9. 20. století (1. i 2. světová válka a bipolární svět, věda a technika, postmoderna a post-postmoderna)Některá témata je možno - podle závažnosti či obtížnosti - rozšířit.

Získané způsobilosti

Student získá základní odborné metodologické způsobilosti, která jsou nezbytné pro zvládnutí studovaného oboru, zvládne je nejen po teoretické stránce, nýbrž si je v praxi vyzkouší během svého ústního vystoupení. Procvičí si dovednost sdělovat ve vymezeném čase klíčové informace, v následné diskusi pak dokáže své dovednosti argumentační. Vlastním referátem dokáže, že je schopen analyzovat či interpretovat problém, syntetizovat závěry a aplikovat je na probírané látce. Samostatná práce s učebními texty jej pak připraví na vlastní test, v němž prokáže své rozvíjení schopností k vlastnímu kritickému přístupu (nejen) k filosofickému či historickému problému.

Literatura

BERNHEIM, E. Lehrbuch der historischen Methoden und der Geschichtsphilosophie, 1889 (česky týž, Úvod do studia dějepisu Praha, 1931). Praha, 1931. TOPOLSKI, J. Metodologia historii. Warszawa, 1973. BLOCH, M. Obrana historie aneb historika jeho řemeslo. Praha : Svoboda, 1967. Praha, 1967. Plus speciální literatura k jednotlivým tématům. BARTOŠ, J. Úvod do metodiky a techniky historické práce. Olomouc : Univerzita Palackého, 1992. Olomouc, 1992. HAVRÁNEK, J., MYŠKA, M. Úvod do studia dějepisu. Ostrava : Pedagogická fakulta, 1965. Ostrava, 1965. CHARVÁT, J. Úvod do studia dějepisu I, Praha : Univerzita Karlova, 1974 (teoretický úvod). Praha, 1974. JINDRA, Z. Úvod do studia dějepisu II. Základy historické heuristiky. Praha : Univerzita Karlova, 1982. Praha, 1982. PETRÁŇ, J. Úvod do studia dějepisu III. Nauka o historických pramenech. Praha : SPN 1983. Praha, 1983. HROCH, M. Úvod do studia dějepisu IV. Metody historické práce. Praha : SPN, 1983. Praha, 1983.

Požadavky

Student vystoupí s ústním referátem na zadané téma, které bude zpracováno dle metodologických pravidel, se kterými se v průběhu semestru seznámí, naučí se používat vybrané prameny a další podmínkou udělení zápočtu bude úspěšné zvládnutí závěrečného testu.

Garant

doc. Mgr. Marek Otisk, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Marek Otisk, Ph.D.doc. Mgr. Marek Otisk, Ph.D.