Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace uměleckého díla (KFI / IUDIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / IUDIL - Interpretace uměleckého díla, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem interpretace ve filozofii, estetice, uměnovědě a interpretačním umění. Interpretace vycházející se záměru umělce, záměru textu a záměru vnímatele (U. Eco). Principy některých interpretačních přístupů: psychoanalytický, archetypální, strukturalisticko-semiotický. Ukázky interpretačních výkonů studentů předcházejících ročníků .2. - 12. Vlastní interpretační výkony studentů. Po každé interpretace následuje doplnění informací o koncepci umělce, teoretických východiscích směru, nastolení teoretického problému, případně doplnění dalších aspektů ze strany vyučující podle charakteru daného díla a charakteru interpretace. Následuje diskuse ve skupině.13. Zhodnocení semestru, udělení zápočtů

Získané způsobilosti

Studující získá poznatky o různých metodách interpretace uměleckých děl a schopnost interpretovat umělecká díla z hlediska jejich znakové struktury a širšího kulturně-uměleckého kontextu.

Literatura

ECO, U., RORTY, R., CULLER, J., BROOKE-ROSE, Ch. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava : Archa 1995. Bratislava, 1995. FREUD, S. O člověku a kultuře Praha : Odeon, 1989. Praha, 1989. MUKAŘOVSKÝ, J. Studie z estetiky. Praha: Odeon, 1996. JUNG, C. G. Výbor z díla. Díl II. Archetypy a nevědomí. Brno, 1998.

Požadavky

Zápočet se uděluje na základě 80% účasti na seminářích a vlastního interpretačního výkonu (cca 20 min.). Interpretaci odevzdají studenti v písemné podobě vyučující.

Garant

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.