Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Judaismus v literatuře a filmu (KFI / JULIF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / JULIF - Judaismus v literatuře a filmu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní objasnění záměru a náplně semináře. Rozdělení referátů a prezentace ukázky z literatury k tématu judaismu. Vymezení základních judaistických pojmů. Zadání odborné literatury.2. - 12. Vlastní referáty studentů a prezentace ukázek z literatury a filmů. Odborný vysvětlující komentář referujícího a vedoucího semináře k dotyčným partikulárním problémům. Diskuse ve skupině.13. Zhodnocení semestru, udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Student umí poučeným způsobem analyzovat literární a filmová díla ze specifického pohledu. Dobře se orientuje v judaismu a jeho projevech v praktickém životě, rodinném i společenském.

Literatura

BAUMANN, A. Co by měl každý vědět o židovství. Praha : Kalich, 2000. Praha, 2000. PĚKNÝ, T. Dějiny židů v Čechách a na Moravě. Praha : Sefer, 2001. Praha, 2001. ZEMPLINER, A. Encyklopedie významných osobností ve víru židovského osudu. Praha, 2000. SIVAN, G., NEWMAN, J. Judaismus od A do Z. Praha : Sefer, 1992. Praha, 1992. PAVLINCOVÁ, H. Slovník: Judaismus, křesťanství, islám. Praha : Mladá fronta, 1994. Praha, 1994. STERN, M. Svátky v životě Židů. Praha : Vyšehrad, 2002. Praha, 2002. Talmud a Midraš. Praha : Vyšehrad, 1999. Praha, 1999.

Požadavky

Studenti se samostatně připravují na seminární vystoupení či prezentaci. Hodnotí se jejich věcná poučenost, adekvátnost zvoleného příkladu (aplikace, ilustrace) i kultivovanost a originalita podání.Studenti se v jednotlivých přednáškách dozvídají o klíčových tématech, která se budou vyskytovat v otázkách závěrečného zápočtového testu. V průběhu semestru si mohou napsat jeden cvičný test.Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné absolvování závěrečného testu (alespoň 70 %) prověřujícího dobrou znalost látky probírané v přednáškách a přesně určené látky z předepsané literatury.

Garant

doc. ThDr. Tomáš Novotný

Vyučující

doc. ThDr. Tomáš Novotný