Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozofie přírody (KFI / KFIPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KFIPR - Filozofie přírody, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod. Co je filozofie přírody?Od antické a helenistické fyziky k moderní fyzice.Hexaemerální věda" a moderní kosmologie.Neživá příroda a život.Filozofické problémy přírodních věd.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s filozofickými názory na přírodu a s dějinami filozofie přírody. Své filozofické názory dovede konfrontovat s výsledky přírodních věd.

Literatura

Grant, E. A History of Natural Philosophy. From the Ancient World to the Nineteenth Century. Cambridge University Press, 2007. Machula, T. Filosofie přírody. Praha, 2007. Elders, Leo J. Filosofie přírody u sv. Tomáše Akvinského: přirozenost, vesmír, člověk. Praha, 2003. Kratochvíl, Z. Filozofie živé přírody. Herrmann a synové. Praha, 1990. Koyré, A. Od uzavřeného světa k nekonečnému vesmíru. Praha, 2004. Heller, M. Philosophy in Science. An Historical Introduction. Springer, 2011. Steinhard, P. J.; Turok, N. Bez počátku a konce. Nová historie vesmíru. Praha, 2009. Schrödinger, E. Co je život? Duch a hmota. K mému životu. Brno, 2004. Aristotelés. Člověk a příroda. Praha, 1984. Bruno, Giordano. Dialogy. Praha, starší vydání Praha 1956, 2008. GREENE, B. Elegantní vesmír. Praha, 2001. ISBN 80-204-0882-7.Aristotelés. Fyzika. Praha, 2010. Heisenberg,W. Fyzika a filosofie. Praha: Svoboda, 1966. Lovelock, J. Gaia vrací úder. Proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo. Praha, 2008. Lovelock, J. Gaia. Živoucí planeta. Praha, 1994. Gleick, J. Chaos. Vznik nové vědy. Praha, 1996. Webb, S. Kde tedy všichni jsou? Fermiho paradox a problém mimozemského života. Praha, 2007. Barrow, J. D. Konstanty přírody. Praha, 2005. Davies, P. Kosmický jackpot. Proč je náš vesmír přesně to pravé místo pro život?. Praha, 2009. Feynman, R. P. O povaze fyzikálních zákonů. Sedmkrát o rytmech přírodních jevů. Praha, 1998. Neubauer, Z., Škrdlant, T. Skrytá pravda Země. Praha, 2005. Margulisová, L. Symbiotická planeta. Nový pohled na evoluci. Praha, 2004. Sheldrake, R. Tao přírody. Bratislava, 1994. Blackmoreová, S. Teorie memů. Praha: Portál, 2001. Capra, F. Tkáň života. Praha: Academia, 2004. Anderle, M. Whiteheadova filosofie přírody. Praha, 2010. Flegr, J. Zamrzlá evoluce, aneb, Je to jinak pane Darwin. Praha, 2006. Dick, S. J. Život v jiných světech. Debata dvacátého století o mimozemském životě. Praha, 2004.

Požadavky

Podmínky pro úspěšné absolvování kurzu:Během semestru student musí splnit následující podmínky:(1) Seminární práceStudent si vybere téma pro vlastní seminární prací a vypracuje práci v souladu s podmínkami, které blíže stanoví vyučující. Téma práce student musí konzultovat s vyučujícím, který je schválí či upřesní. Na práci by měl student pracovat průběžně, neboť konečnou verzi práce musí odevzdat nejpozději v 11. výukovém týdnu semestru. Práce, které budou odevzdány po tomto termínu, nebudou přijaty.(2) Příspěvek na konferenciV závěru kursu proběhne konference, v níž student představí téma své seminární práce v krátkém, 15-20 minut trvajícím referátu, který musí být doprovázen promítanou prezentací. Student v příspěvku představí nejdůležitější myšlenky své seminární práce a diskutuje s vyučujícím a ostatními studenty na zvolené téma a odpovídá na dotazy k tématu.(3) Písemný testNa závěrečném tutoriálu bude domluven termín pro sepsání závěrečného písemného testu, který bude obsahovat témata z přednášek a z povinné literatury.

Garant

PhDr. Petr Hromek

Vyučující

PhDr. Petr HromekPhDr. Petr Hromek