Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řecká a lat. filozofická terminologie (KFI / KRLTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KRLTE - Řecká a lat. filozofická terminologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řecká alfabeta. Čtení, psaní, výslovnost. Transliterace a transkripce.Práce se slovníky a učebnicemi. Procvičování znalosti základních výrazů.Hermeneutická metoda při výkladu starých textů (na příkladu práce novozákonních biblistů, Martina Heideggera, Hanse Georga Gadamera, Petra Rezka, Zdeňka Kratochvíla a dalších).Práce se speciálními edicemi starých textů.Latina jako (nejen) filozofický jazyk.Základní gramatické struktury latiny.Prefixy a sufixy.Vybraná latinská filozofická terminologie.

Získané způsobilosti

Umí přečíst a napsat řecké výrazy a věty. Umí pracovat se slovníky a učebnicemi řečtiny a s jejich pomocí překládat jednotlivé výrazy a jednoduché věty. Zná základní tezaurus řeckých filozofických termínů. Má cit pro hermeneutickou metodu ustavičné interpretace starých textů, zejména jejich filozofických termínů. Je připraven pracovat s textově kritickým vydáním starých děl a jeho odborným poznámkovým a odkazovým aparátem.

Literatura

SOUSEDÍK, S. Jsoucno a bytí. Křesťanská akademie. Praha, 1992. SOUSEDÍK, P. Logika pro studenty humanitních oborů. Vyšehrad. Praha, 1999. FLOSS, K., NEJESCHLEBA, T. Úvod do latinské filosofické terminologie a četby. UP. Olomouc, 2000. FLOSS, K., NAVRÁTIL, M. Úvod do řecké filosofické terminologie a četby. UP. Olomouc, 2000. DE VRIES, J. Základní pojmy scholastiky. Rezek. Praha, 1998. Janson, T. A Natural History of Latin. Oxford University Press, 2004. LAMPE, G. W. H. A patristic greek lexicon. Oxford University Press. Oxford, 1961. ISBN 978-0-19-864213-8.Sharpley, G. D. A. Beginner s Latin. Teach Yourself, 2003. Traupman, J. C. Conversational Latin for Oral Proficiency: Phrase Book and Dictionary Classical and Neo-Latin. 2007. HEIDEGGER, M. Die Grundbegriffe der antiken Philosophie. Gesamtausgabe, Band 22. 2. vydání. Vittorio Klostermann. Frankfurt am Main, 2004. ISBN 3-465-03345-0.WALDE, A. Lateinisches etymologisches Wörterbuch. Carl Winter´s Universitäts Buchhandlung. Heidelberg, 1910. Humez, A., Humez, N. Latin for People - Latina pro Populo. Boston - New York - Toronto - London, 1976. Orberg, Hans H. Latine disco. Průvodce k Orbergově učebnici Lingua Latina per se Illustrata. Praha, 2010. ORBERG, HANS H. Lingua Latina per se illustrata pars I. Domus Latina, 2007. ISBN 978-87-997016-5-0.URMSON, J. O. The Greek Philosophical Vocabulary. 2. vydání. Duckworth. 2001. Novotný, F. a kol. Základní latinská mluvnice. Praha, 1992.

Požadavky

1) Korespondenční úkol2) Průběžné kontrolní testy3) Závěrečný test4) Znalost zadané literatury5) Aktivní účast na společných setkáníchHodnoceníKorespondenční úkol - 10 bodůDiskusní příspěvek - 30 bodůTest - 38 bodůZnalost literatury - 12 bodůAktivní účast na společných setkáních - 10 bodůCelkem je možné získat 100 bodů.Hodnocení:100 - 91 bodů - výborně90 - 81 bodů - velmi dobře80 - 71 bodů - dobřeméně než 71 bodů - neprospěl

Garant

Mgr. Jan Herůfek, Ph.D.Dr. Vladimír Šiler

Vyučující

Mgr. Jan Herůfek, Ph.D.Dr. Vladimír Šiler