Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná filozofie (KFI / KSOFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KSOFI - Současná filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hodinová dotace předmětu by v prezenční formě studia odpovídala rozsahu 26 hodin (13 hodin přednášek a 13 hodin cvičení) za semestr, pro kombinovanou formuje je rozdělena na tři bloky.Prvním blokem budou společná setkání v úvodu semestru (tutoriál). Na prvním společném setkání (30. 9.) si nejprve představíme obsah kurzu, stanovíme pravidla hry a vysvětlíme podmínky pro absolvování předmětu; následovat bude přednáška. Po tomto setkání byste měli mít zcela jasnou představu o tom, co vás čeká. V případě neúčasti či částečné účasti platí princip, že neznalost pravidel neomlouvá. Případné přetrvávající pochybnosti lze řešit individuálními osobními nebo emailovými konzultacemi, vždy však s předstihem, nikoliv až po uplynutí lhůt pro splnění jednotlivých úkolů. Další společná setkání (18. 11., 9. 12.) budou mít formu přednášek, případně seminářů.Druhý blok představuje samostudium: četba, vypracovávání korespondenčních úkolů a semestrální práce.Poslední blok představuje závěrečné setkání ve zkouškovém období. Nejprve se budeme věnovat problémům, které vznikly v průběhu studia. Pozornost bude věnována vašim úkolům a bude provedeno zdůvodnění jejich hodnocení. Na závěr vykonáte vědomostní test, případně i ústní zkoušku.Přehled témat, která budeme probírat na přednáškách:Pragmatismus.Fenomenologie.Existencialismus.Analytická filosofie.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získáte základní znalosti o historickém vývoji hlavních filosofických směrů 20. století, procvičíte si kritické myšlení, schopnost sebereflexe a vnímavost pro dilemata multikulturní a pluralitní společnosti.

Literatura

Holzhey, H., Röd, W. Dějiny Filosofie 19. s 20. století II. OIKOYMENH, Praha, 2007. Thurnher, R., Röd, W., Schmidinger, H. Dějiny filosofie 19. s 20. století III. OIKOYMENH, Praha, 2007. Störig, H. J. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří, 2001.

Požadavky

Během semestru bude student/ka muset splnit následující podmínky:1) Korespondenční úkoly a semestrální práce.Na základě studijních materiálů student vypracuje korespondenční úkoly a semestrální práci, které odevzdá v elektronické formě. Úkoly a semestrální práce, které budou odevzdány po dohodnutém termínu, nebudou přijaty.2) Vědomostní test.Ústní zkoušce předchází vědomostní test založený na zadané sekundární literatuře, resp. obsahu výuky. Test prověřuje znalost hlavních dat (časová orientace, hlavní díla, pojmy, koncepce a diskuse daného období). Podmínkou přistoupení k ústní zkoušce je absolvování textu alespoň s 50% úspěšností.3) Ústní zkouška.Závěrečnou ústní zkoušku můžete absolvovat pouze v případě, že jste absolvovali vědomostní test alespoň s 50% úspěšností. Zkouška bude koncipována jak obhajoba semestrální práce.Hodnocení:- Absolvování vědomostního testu minimálně s 50% úspěšností. Až 20 bodů.- Obhajoba při ústní zkoušce. Až 20 bodů.- Korespondenční úkoly. Až 30 bodů.- Semestrální práce. Až 30 bodů.Celkem až 100 bodů.

Vyučující

Mgr. Vlastimil Vohánka, Ph.D.