Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stát a právo (KFI / KSTAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KSTAP - Stát a právo, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat, která budeme probírat1. Úvod do předmětu, státoprávní vymezení státu, prvky, znaky a charakteristika státu2. Vývoj pojmu státu, vznik, zánik, trvání státu, právní stát3. Vymezení pojmu právo, právní normy, právního předpisu, státní a ústavní právo4. Základní pojmy státoprávních teorií. Přehled právního systému a systému práva5. Prameny práva, aplikace práva, anglosaský a kontinentální systém práva6. Typy státoprávních teorií a druhy států.7. Státní moc, teorie vývoj, právo a moc8. Teorie suverenity, legitimita a legalita státní moci9. Sociální a právní stát, tvorba práva, zákonodárný proces10. Právo a morálka, vztah práva a morálky11. Stát jako historická nutnost, právní stát, vývoj institucí státu a práva, filozoficko-historický exkurs12. Veřejné a soukromé právo, trestní, ústavní právo, správní a občanské právo13. Soudní moc a další instituce aplikující právo, advokáti, notářiForma výuky:Cyklus je rozdělen na tři bloky.V úvodních třech hodinách se studenti seznámí s obsahem předmětu . V rámci tohoto úvodu budou stanoveny podmínky pro absolvování předmětu. Tato pravidla budou neměnná a v pozdějších hodinách se k nim již nebudeme vracet. Případné přetrvávající pochybnosti lze řešit individuálními osobními nebo emailovými konzultacemi, vždy však s předstihem, nikoliv až po uplynutí lhůt pro splnění jednotlivých úkolů.Druhý blok představuje samostudium, které spočívá ve vyhledání a zpracování informací o zadané problematice. V rámci tohoto bloku budou vedeny konzultace formou e-mailové korespondence.Poslední, třetí blok představuje společné setkání v závěru výukové části semestru. V jeho první části bude muset každý student představit svou seminární práci a zodpovědět případné otázky vyučujícího a ostatních studentů. Druhá část bude věnována zhodnocení obsahu předmětu a zodpovězení nevyřešených otázek.

Literatura

Čichoň, M. Stát a právo. Ostrava, 2005. Knapp, V. Právní teorie. Praha, 1999. Harvánek, J. a kol. Teorie práva. Brno, 1996. Filip, J. a kol. Ústavní právo I a II. Brno, 2000. Filip, J. Základy státovědy. Brno, 1994.

Požadavky

Během semestru budete plnit následující podmínky:1) Korespondenční úkolVe studijní opoře je uvedeno několik korespondenčních úkolů. Další úkoly budou zadány v úvodu kurzu. Vyberte si jeden z nich, zpracujte jej a odevzdejte v elektronické formě nejpozději v zápočtovém týdnu semestru. Úkoly, které budou odevzdány po stanoveném termínu, nebudou přijaty. Za splnění tohoto úkolu můžete získat až 10 bodů. 2) Seminární práceVyberte si jedno z níže uvedených témat seminárních prací a vypracujte práci v souladu s níže stanovenými podmínkami. Volbu tématu musíte konzultovat s vyučujícím. Na práci byste měli pracovat průběžně, neboť předběžné výsledky vašeho výzkumu budete prezentovat ústně na společném setkání v rámci třetího bloku výuky v zápočtovém týdnu semestru. Konečnou verzi práce musíte odevzdat v termínu, který stanovíme v úvodní hodině. Práce, které budou odevzdány po tomto termínu, nebudou přijaty. Za splnění tohoto úkolu můžete získat až 20 bodů. 3) Diskuzní příspěvkyU každého z témat, kterým se budeme během semestru věnovat, je ve studijní opoře uvedeno několik klíčových otázek. Z nich vždy jedna bude vybrána jako nosná a bude zveřejněna v úvodních hodinách. Musíte se vyjádřit alespoň ke 2 tématům, a to tak, že svůj připravený příspěvek budete prezentovat v závěrečné části předmětu Hodnocena bude především promyšlenost příspěvku, propracovanost a tvůrčí charakter argumentace a práce se zdroji. Každý příspěvek se hodnotí maximálně 5 body. Za splnění tohoto úkolu můžete získat až 10 bodů. 5) Aktivní účast na společných setkáníchSpolečná setkání v úvodu a v závěru semestru jsou povinná. Na závěrečném setkání bude mít každý student povinnost přednést v rozsahu cca 10-15 minut shrnutí výsledků své seminární práce. Hodnotit se bude koncepční připravenost této prezentace, přednes a schopnost fundovaně reagovat na otázky vyučujícího a ostatních studentů. Za splnění tohoto úkolu můžete získat až 10 bodů. Hodnocení: korespondenční úkol: 10 bodůseminární práce: 20 bodůdiskuzní příspěvky (každý 5 bodů, celkem 6): 10 bodů aktivní účast na společných setkáních: 10 bodůCelkem je možné získat 50 bodů. Zápočet bude udělen pouze těm studentům, kteří splní všechny úkoly a zároveň získají v celkovém součtu 30 a více bodů.

Garant

JUDr. Milan Čichoň

Vyučující

JUDr. Milan ČichoňJUDr. Milan Čichoň