Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika v praxi (KFI / LOPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / LOPR - Logika v praxi, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazyk predikátové logiky, klasická predikátová logika prvního řádu.Aplikace Tarski's World, popisy světů, jednoduché modely formulí predikátové logiky.Logika kvantifikátorů a logika určitých deskripcí.Základní pojmy tradiční logiky, nauka o kategorických sylogismech.Základní pojmy logické sémantiky, paradoxy a jejich řešení.Logické vyplývání v predikátové logice. Metalogické poznatky o klasické predikátové logice prvního řádu.Přirozená dedukce v predikátové logice, metoda analytických tabulek pro predikátovou logiku a dedukce v aplikaci Fitch.Teorie množin a teorie relací a funkcí.Základní pojmy induktivní logiky.Logika a teorie argumentace. Chybná argumentace v aplikaci LogiCola.Základy nauky o definicích. Ověřování korektnosti definic pomocí aplikace LogiCola.Rekapitulace kursu.

Získané způsobilosti

Student umí teoreticky i prakticky užívat metody predikátové logiky a zná jejich omezení. Student dovede formulovat korektní definice a korektní argumenty a dovede rozpoznat chyby v definicích a v argumentaci. Dovede při analýze problémů v humanitních vědách a ve filozofii používat formální metody a rozumí jejich fungování.

Literatura

Gensler, H. J. Introduction to Logic, 2nd. ed. New York: Routledge, 2010. Štěpán, J. Klasická logika. Olomouc, 2001. Barwise, J, Etchemendy, J. Language, Proof, and Logic. Stanford: CSLI, 2008. PRIEST, G. Logika: průvodce pro každého. Praha, 2007. Svoboda, V., Peregrin, J. Od jazyka k logice: filozofický úvod do moderní logiky. Praha: Academia, 2009. KOLÁŘ, P. Argumenty filosofické logiky. Praha, 199. Vlasáková, M. Bernard Bolzano. Cesta k logické sémantice. Praha, 2006. Materna, P., Štěpán, J. Filozofická logika: nová cesta?. Olomouc, 2000. Novák, V. Fuzzy množiny a jejich aplikace. SNTL, Praha, 1999. Nagel, E., Newman, J. R. Gödelův důkaz. Brno, 2003. Dvořák, P. Jan Caramuel z Lobkovic. Vybrané aspekty formální a aplikované logiky. Praha, 2006. KOLÁŘ, P., SVOBODA, V. Logika a etika. Úvod do metatetiky. Filosofia. Praha, 1997. Peregrin, J. Logika a logiky. Praha, 2004. Carroll, L. Logika hrou. Praha, 1972. SOUSEDÍK, P. Logika pro studenty humanitních oborů. Vyšehrad, Praha, 1999. Leavitt, D. Muž, který věděl příliš mnoho. Alan Turing a první počítač. Praha, 2007. Smullyan, R. Navěky nerozhodnuto. Praha, 2003. Goldsteinová, R. Neúplnost. Důkaz a paradox Kurta Gödela. Praha, 2005. TICHÝ, P. O čem mluvíme? Vybrané stati k logice a sémantice. FILOSOFIA. Praha, 1992. Kolář, P. Pravda a fakt. Praha, 1999. Bečvář, J., a kol. Seznamujeme se z množinami. SNTL Praha, 1982. MATERNA, P. Svět pojmů a logika. Philosophia. Praha, 1995. MATERNA, P. Svět pojmů a logika. Philosophia. Praha, 1995. BENDOVÁ, K. Sylogistika. UK. Praha, 1998. SZYMANEK, K. Umění argumentace. Terminologický slovník. Olomouc, 2003. SZYMANEK, K., WIECZOREK, K. A., WÓJCIK, A. Umění argumentace. Úlohy na zkoumání argumentů. Olomouc, 2004. CMOREJ, P. Úvod do logické syntaxe a sémantiky. Praha, 2002. Vilenkin, N. J. Vyprávění o množinách. Praha, 1973. Novák, V. Základy fuzzy modelování. BEN, Praha, 2000.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kursu musí student na cvičeních průběžně prokazovat odpovídající znalosti přednášené látky a formálních metod. V průběhu semestru si studenti dobrovolně plní průběžné úkoly z aplikací LogiCola a Tarski's World zasílané hromadným mailem. Úkoly korespondují s látkou probíranou na přednáškách.Kurs je ukončen závěrečným testem. Posluchač musí v testu prokázat znalost látky přednášených okruhů a zvládnutí logických metod. Závěrečný test obsahuje teoretickou část (prověřující porozumění probírané látce) a praktickou část (prověřující zvládnutí logických metod). Podle dosaženého počtu bodů je studentovi udělena známka ve stupnici od 4 (nevyhověl) do 1 (výborně). V případě zájmu o opravu známky se student, který v testu dosáhnul nejméně známky 3, může s vyučujícím dohodnout na ústním přezkoušení.

Garant

PhDr. Petr Hromek

Vyučující

PhDr. Petr HromekPhDr. Petr Hromek