Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanská společnost (KFI / OBSPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / OBSPA - Občanská společnost, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kursu:- historické a kulturní předpoklady vzniku občanské společnosti- občanská společnost a společenská smlouva (Hobbes, Locke, Rousseau, Kant)- kritika buržoazní společnosti: od Hegela k Marxovi- liberální polemika s hegelianismem a marxismem (od Tocquevilla k Popperovi)- pojem hegemonie: od Gramsciho k Laclauovi- multikulturalismus- občanská společnost v teorii druhé modernosti- NGOismus: lék na neduhy doby?

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o různých pojetích občanské společnosti, vázaných na západní politické myšlení jako takové, a seznámí se s možnostmi občanské angažovanosti v současném českém právním rámci. Na základě zadaného referátu rozvine schopnost písemně zpracovat a ústně prezentovat vybrané téma a obhájit své stanovisko v diskusi.

Literatura

Skovajsa, M. Občanský sektor. Praha: Portál, 2010. Strnadová, L. Současné podoby občanské společnosti. Kritická perspektiva. Plzeň: A. Čeněk, 2008. Tomek, V., Slačálek, O. Anarchismus. Svoboda proti moci. Praha: Vyšehrad, 2006. KLEINOVÁ, N. Bez loga. Praha: Argo a Dokořán, 2005. RORTY, R., VATTIMO, G., ZABALA, S. Budoucnost náboženství. Beck, U. Co je to globalizace?. DERRIDA, J., ROUDINESCO, E. Co přinese zítřek?. DE TOCQUEVILLE, A. Demokracie v Americe. Praha : Academia, 2000. Praha, 2000. Giddens, A. Důsledky modernity. Praha: SLON, 1998. HRUBEC, M. Globální spravedlnost a demokracie. Praha: Filosofia, 2004. HRUBEC, M. Interkulturní dialog o lidských právech. Praha: Filosofia, 2008. HRUBEC, M. (Ed.). Interkulturní dialog o lidských právech. Západní, islámské a konfuciánské perspektivy. Filosofia. Praha, 2008. Beck, U. Moc a protiváha moci v globálním věku. Praha: Slon, 2007. Gutmannová, A. (ed.). Multikulturalismus. Zkoumání politiky uznání. Praha: Filosofia, 2001. Popper, C. R. Otevřená společnost a její nepřátelé. 1. a 2. díl, Praha, 1994, 1996. Gellner, E. Podmínky svobody. Občanská společnost a její rivalové. Brno, 1997. Gramsci, A. Poznámky o Machiavellim, politice a moderním státu. Praha: Svoboda, 1970. FRASER, N., HONNETH, A. Přerozdělování nebo uznání?. Beck, U. Riziková společnost. Praha, 2005. Fraser, N. Rozvíjení radikální imaginace. BĚLOHRADSKÝ, V. Společnost nevolnosti. HABERMAS, J. Strukturální přeměna veřejnosti. Praha: FILOSOFIA, 2000. Praha, 2000. SHAPIRO, I., J., HABERMAS, J. Teorie demokracie dnes. Filosofia. Praha, 2002. Arendtová, H. Vita activa neboli O činném životě. Oikúmené. Praha, 2007. Beck, U. Vynalézání politiky. K teorii reflexivní modernizace. Praha: SLON, 2007.

Požadavky

Podmínkou pro úspěšné absolvování předmětu je prezentace a následné písemné zpracování vybraného tématu (např. jaký je rozdíl mezi občanským sdružením a obecně prospěšnou společností, představení nějaké neziskové organizace, zpracování nějaké relevantní, např. ekologické kauzy, ad.) a absolvování zkoušky kolokviálního charakteru, v níž by studenti měli prokázat orientaci v tématech probíraných na hodinách, případně znalost doporučené literatury.

Garant

Mgr. Martin Škabraha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Škabraha, Ph.D.Mgr. Slavoj TomečekMgr. Martin Škabraha, Ph.D.Mgr. Slavoj Tomeček