Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Platón (KFI / PLATO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PLATO - Platón, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Platón v kontextu antické filozofie: předpoklady vzniku filozofie, mýtus a filozofie, specifika řeckého myšlení, filozofie od Tháleta po Sókrata a její vliv na Platóna, sofisté, polis.2. Platónův život. Prameny informující o Platónově životě, důležitá období: mládí, cesty na Sicílii, založení Akademie. Seminář: Sedmý list.3. Sókrates a Platón. Seminář: Obrana Sókrata.4. Platónovo pojetí duše: vztah duše a těla, části lidské duše a jejich činnost, světová duše. Seminář: Faidón.5. Svět idejí a dialektika. Seminář: Menón.6. Láska erotická a přátelská (eros-philia). Seminář: Symposion.7. Eros ve vztahu k dialektice. Seminář: Symposion.8. Platón a matematika. Pýthagoras a orfismus. Význam mýtu. Seminář: Faidros.9. Platón a politika. Pojem spravedlnosti. Seminář: První kniha Ústavy.10. Platónova koncepce ideálního státu. Dobré a špatné formy vlády. Seminář - Šestá kniha Ústavy.11. Platónská paideia. Seminář - Sedmá kniha Ústavy.12. Platónovy vlivy v dějinách filozofie. Platónovy spisy: problém pravosti a chronologického řazení dialogů od starověku po současnost. Stručné seznámení s hlavními tématy jednotlivých spisů a jejich návaznost. Pokus o novou interpretaci velkých Platónových dialogů ve světle nepsaných nauk. Seminář: studenti ve skupinách interpretují mýty zadané v předešlé výuce.13. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními filozofickými myšlenkami Platóna. Během seminářů by se studenti měli naučit interpretovat Platónovy spisy.

Literatura

SOLOVJOV, V. Drama Platónova života, Samotišky : KITĚŽ, 1997. KITĚŽ, 1997. PLATÓN. Faidón. p, 2005. Platón. Faidros (o lásce či kráse). Praha: Oikúmené, 1993. Platón. Menon (zda lze učit ctnosti). Praha: Oikúmené, 1992. PLATÓN. Obrana Sókratova. Praha, 1994. Novotný, F. Sokrates-Platon. Praha, 1926. PLATÓN. Symposion. Praha, 2005. Platón. Ústava. Oikúmené, Praha 1996. PLATÓN. Ústava. Praha : Svoboda, 1993. Praha, 1993. Gadamer, H. G. Idea Dobra mezi Platónem a Aristotelem. Oikúmené. Praha, 1994. Störig, H. J. Malé dějiny filosofie. Praha 2001. Whitehead, A. N. Matematika a dobro a jiné eseje. Praha, 1970. POPPER, K., R. Otevřená společnost a její nepřátelé. I., II. Praha, 1994. Reale, G. Platón: pokus o novou interpretaci velkých Platónových dialogů ve světle nepsaných nauk. Praha, 2005. PATOČKA, J. Platón. Státní pedagogické nakladatelství. Praha, 1992. WYLLER, E. A. Pozdní Platón. Praha : Nakladatelství Petr Rezek, 1996. Praha, 1996. NALDONIOVÁ, L. Ruská filozofie. Studijní opora pro distanční vzdělávání. Ostrava : Ostravská univerzita, 2007. Ostrava, 2007. Platón. Sofistés. Praha, 2005.

Požadavky

Je povinná 80% účast na seminářích. Studenti si samostatně před cvičeními prostudují zadané texty a na cvičeních prokazují jejich znalost. K udělení zápočtu je nutná 70% úspěšnost na závěrečném zápočtovém testu.

Garant

Dr. phil. Lenka Naldoniová

Vyučující

Dr. phil. Lenka NaldoniováDr. phil. Lenka Naldoniová