Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postmodernismus - textový seminář (KFI / PMTSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PMTSE - Postmodernismus - textový seminář, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti si volí texty podle svého uvážení a v samostatných výstupech je interpretují. V následné diskusi s dalšími studenty a s vyučujícím se pokoušejí obhajovat své teze.

Získané způsobilosti

Student získá odborné způsobilosti, která jsou nezbytné pro zvládnutí studovaného okruhu témat. Procvičí si dovednost sdělovat ve vymezeném čase klíčové informace. V následné diskusi pak procvičí své dovednosti interpretační a argumentační. Vlastním diskusním vystoupením prokáže, že je schopen koncepčně analyzovat daný problém, syntetizovat závěry a aplikovat je na probírané látce. Samostatná práce s texty jej pak připraví na kolokvium, v němž prokáže své dovednost kritické analýzy daného problému. - strukturace problémů a vidění v nových souvislostech- schopnost interpretovat - koncepční myšlení- kritická analýza- informační kompetence

Literatura

FOUCAULT, M. Dějiny šílenství. Praha : lidové noviny, 1993. Praha, 1993. FOUCAULT, M. Diskurs, autor, genealogie. Praha : Svoboda, 1994. Praha, 1994. LIPOVETSKY, G. Éra prázdnoty. Praha : Prostor, 1998. Praha, 1998. LECHTE, J. Fifty key contemporary thinkers. Routledge. London, 1994. CAHOONE, L. From modernism to postmodernism : An antology. Blackwell Publishers, 1996. 1996. APPLEBY, J., HOYT, D. Knowledge nad Postmodernism in Historical Perspective. London : Routledge, 1996. London, 1996. BĚLOHRADSKÝ, V. Mezi světy a mezisvěty. Olomouc : Votobia 1997. Olomouc, 1997. RORTY, R. Nahodilost, ironie, solidarita. Praha : PdF UK, 1996. Praha, 1996. HAUER, T. Napište si svoji knihovnu aneb o jazykových vagabundech a postmoderním veřejném prostoru. Praha. Praha, 2002. LYOTARD, J. F. O postmodernismu. Filosofický ústav AV ČR. Praha, 1993. LYOTARD, J. F. Rozepře. Praha: Filosofia, 1998. HAUER, T. S/krze postmoderní teorie. Praha : Karolinum, 2002. Praha, 2002. FOUCAULT, M. Slová a věci. Bratislava : Pravda, 1987. Bratislava, 1987. DERRIDA, J. Texty k dekonstrukci. Bratislava : Archa, 1993. Bratislava, 1993. Za zrkadlom moderny - Antologia modernej filozofie. Bratislava : Archa, 1991. Bratislava, 1991.

Požadavky

Během semestru je posluchač povinen průběžně číst vybrané odborné texty jako výchozí přípravu na seminář. Závěrečným výstupem je pak vypracování eseje v rozsahu 15 stran, a to na základě četby jednoho z pramenů postmoderní filozofie a obhajoba eseje v rozhovoru s přednášejícím.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Hauer, Dr.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Hauer, Dr.