Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická filozofie (KFI / POLFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / POLFI - Politická filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmětem výkladu jsou zejména tato témata: Teorie spravedlnosti J. Rawlse a pokračovatelé, liberalismus (libertarianismus), egalitarismus a komunitarismus. Jsou to tedy témata posledních desetiletí, přičemž při výkladu jsou zmíněny i jejich historicko-filozofické kořeny.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních vývojových proudech politické filosofie a dokáže analyzovat a srovnat její současné varianty, kriticky pracuje s původními texty a se sekundární literaturou.

Literatura

GRAY, J. Liberalismus. Občanský institut. Praha, 1999. KIS, J. Současná politická filozofie. Oikúmené. Praha, 1997. Spor o spravedlnost. Filosofia. Praha, 1997. SHAPIRO, I., J., HABERMAS, J. Teorie demokracie dnes. Filosofia. Praha, 2002. Velké postavy politické filozofie. Občanský institut. Praha, 1996.

Požadavky

Povinnosti studenta v průběhu semestru:Studenti si mají osvojit základní fakta a pojmy jednotlivých koncepcí, naučit se vidět jejich základní rozdíly i podstatné souvislosti. Výsledkem práce studentů má být rovněž porozumění vztahu těchto koncepcí politické filozofie k praktické politice, a to v různých rovinách spektra. Předpokladem dosažení těchto dovedností je rovněž četba vybraných textů (částí textů) "prominentních autorů".Kritéria hodnocení:K základním kritériím hodnocení patří zejména osvojení si soustavy klíčových pojmů jednotlivých koncepcí a porozumění jejich souvislostem. Dále je to schopnost studenta vymezit vzájemné vztahy jednotlivých proudů politické filozofie a rovněž porozumění souvislostem politické filozofie a praktické politiky.

Garant

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.Mgr. Jiří Staňa

Vyučující

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.Mgr. Jiří StaňaPhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.Mgr. Jiří Staňa