Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (KFI / PSFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PSFI - Úvod do filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Platón v kontextu antické filozofie2. Dialog Symposion a pojem erós3. Úvod do ruské filozofie a seznámení s dílem Vladimíra Solovjova.4. Solovjovova interpretace Platóna v knize "Drama Platónova života" (I.-X. kap.)5. Solovjovova interpretace Platóna v knize "Drama Platónova života" (XI.-XX. kap.)6. Solovjovova interpretace Platóna v knize "Drama Platónova života" (XXI.-XXX.kap.)7. F. Nietzsche v kontextu filozofie 19. století a význam pojmu "nadčlověk".8. Seznámení s hlavními myšlenkami knihy "Tak pravil Zarathustra" - I. díl.9. Seznámení s hlavními myšlenkami knihy "Tak pravil Zarathustra" - II. díl.10. Seznámení s hlavními myšlenkami knihy "Tak pravil Zarathustra" - III. díl.11. Seznámení s hlavními myšlenkami knihy "Tak pravil Zarathustra" - IV. díl.12. Solovjovova kritika Nietzscheho pojmu nadčlověka v článku "Idea nadčlověka".13. Shrnutí a propojení všech nejdůležitějších myšlenek a pojmů probraných během přednášek.

Získané způsobilosti

Studenti získají nové vědomosti z oblasti ruské a antické filozofie a filozofie 19. století a uvědomí si možnost různých interpretací stejných pojmů.

Literatura

SOLOVJOV, V. Drama Platónova života, Samotišky : KITĚŽ, 1997. KITĚŽ, 1997. Solovjov, V. S. Idea nadčlověka. Olomouc: Votobia, 1997. NALDONIOVÁ, L. Ruská filozofie. Studijní opora pro distanční vzdělávání. Ostrava : Ostravská univerzita, 2007. Ostrava, 2007. PLATÓN. Symposion. Praha, 2005. Nietzsche, F. Tak pravil Zarathustra. Olomouc: Votobia, 1992. Störig, H. J. Malé dějiny filosofie. Praha 2001. Anzenbacher, A. Úvod do filozofie. Praha: Portál, 2004. ISBN ISBN 80-7178-804-.

Požadavky

Předpokládá se dobrá znalost a porozumění zadaných textů. Kurs je ukončen ústní zkouškou.

Garant

Dr. phil. Lenka Naldoniová

Vyučující

Dr. phil. Lenka Naldoniová