Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pýcha rozumu - Osv. rozum a jeho kritika (KFI / PYRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PYRO - Pýcha rozumu - Osv. rozum a jeho kritika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kursu:Co je osvícenství?Historický kontextKulturní kontextOsvícenská společnostAnglické osvícenstvíNěmecké osvícenstvíFrancouzské osvícenstvíOsvícenství a jeho kritika

Získané způsobilosti

Student si rozšíří znalosti především o formování osvícenské éry, dokáže se orientovat v problematice anglického, německého i francouzského osvícenství, o němž se toho v běžně dostupné literatuře tolik nepíše. Zásluhou těchto znalostí bude schopen lépe argumentovat, kombinovat a kritizovat nejrůznější filozofické koncepce, zvláště s ohledem na propojování náboženství a filozofie.

Literatura

RÖD, W. Dějiny filozofie. Sv. 9. Novověká filozofie II. Praha: Oikúmené, 2003. Novoveká empirická a osvietenská filozofia, Antológia z diel filozofov V. Bratislava: VPL, 1967. Haubelt, J.:. České osvícenství. Praha, 1986. Im Hof, U.:. Evropa a osvícenství. Praha, 2001. ŠAMALÍK, F. Německo humanistů a romantiků. Naše vojsko. Praha, 1991.

Požadavky

Zvládnutí problematiky osvícenské filozofie v jejích různých podobách i tématech. Od studenta se očekává aktivní vystupování na seminářích, rozbor probírané tematiky a také četba a analýza připravených textů. Výstupem z kurzu bude pohovor na připravené či zadané téma na konci kurzu a písemný test.

Garant

Mgr. Jan Čížek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Čížek, Ph.D.Mgr. Jan Čížek, Ph.D.