Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Útěcha z filozofie (KFI / UF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / UF - Útěcha z filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s obsahem, časovým plánem kurzu, prací v seminářích, charakteristika povinné a doporučené literatury a textů na semináře. Rozdělení témat referátů jednotlivým studentům.2. Epikúros a List Menoikeovi: četba textu a diskuse.3. Referáty studentů na témata z Epikurovy filozofie. Seneca a Útěcha pro Marcii: četba textu a diskuse.4. Referáty studentů na témata ze Senekovy filozofie. Boethius a Filosofie utěšitelka: úvaha nad I. knihou.5. Boethius a Filosofie utěšitelka: úvaha nad II. a III. knihou6. Referáty studentů na témata z prvních tří knih Filosofie utěšitelky. Boethius a Filosofie utěšitelka: úvaha nad IV. a V. knihou.7. Referáty studentů na témata ze IV. a V. knihy Filosofie utěšitelka. Ve druhé polovině hodiny studenti budou diskutovat na téma zdali je možné aplikovat filozofické úvahy antických myslitelů na současné problémy člověka a budou hledat možnosti využití antické filozofie na aktuální problémy ve společnosti a u jednotlivců.8. Diskuse o kapitolách "Morální svět" a "Živé bytosti" z knihy E. Rádla Útěcha z filozofie9. Diskuse o kapitolách "Poznámky k Aristotelovi", "Konec mravního řádu?" z knihy E. Rádla Útěcha z filozofie10. Diskuse nad kapitolami "Renesance", "Galilei", "Idea" z knihy E. Rádla Útěcha z filozofie. Referáty studentů na témata z knihy E. Rádla Útěcha z filozofie.11. Diskuse na probraná témata ve spojení s aktuálními problémy: jak a která filozofická témata probraná během výuky nám mohou pomoci překonat aktuální problémy dnešní společnosti? Studenti obdrží seznam okruhů otázek k závěrečnému testu.12. Pokračování diskuse započaté v předešlé hodině.13. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Student se naučí účinně propojovat vědomosti a kompetence získané v jiných předmětech do smysluplných souvislostí a do celku klasické moudrosti, k níž filozofie tradičně směřovala.

Literatura

Boethius. Filosofie utěšitelka, Praha 1942 (Votobia, Olomouc 1995). Praha, 1942. Epikúros. Myšlenky. Praha: Svoboda, 1970. RÁDL, E.. Útěcha z filosofie, Praha: Mladá fronta 1969. Praha, 1969. SENECA. Výbor z listů Luciliovi. Praha: Svoboba, 1969. RICKEN, F. Antická filosofie. Olomouc, 1990. Praha, 1990. Hromádka, J. L. Don Quijote české filosofie. New York, 1943. Festugiére, A. J. Epikúros a jeho bohové. Praha, 1996. Long, A. Hellénistická filosofie. Praha 2003. KARFÍK, F., NĚMEC, V., VILÍM, F. (eds.). Křesťanství a filosofie. Postavy latinské tradice. Česká křesťanská akademie. Praha, 1994.

Požadavky

Studenti se musí před jednotlivými semináři podrobně seznámit se zadanými spisy, o nichž se bude během výuky hovořit. V průběhu semestru každý vystoupí s jedním ústním referátem (cca 20 min.), jehož písemnou odevzdají vyučujícímu na 11. hodinu (rozsah cca 6 stran, velikost písma 12, řádkování 1,5). Zadání témat referátů proběhne první hodinu výuky. Pro udělení zápočtu je nezbytná minimálně 80% účast na seminářích a úspěšné zvládnutí probírané látky v závěrečném testu.

Garant

Mgr. Jan Herůfek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Herůfek, Ph.D.