Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (KFI / UFILX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / UFILX - Úvod do filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia filozofie; cvičení - diskuse na základě témat uvedených v přednášce.2. Antická filosofie (předsokratovská filozofie, sofisté, Sókratés); úvod do morální filozofie; cvičení - četba a analýza textu "Obrana Sókrata".3. Sókratés a Platón; cvičení - četba a analýza textu "Obrana Sókrata".4. Platón a Aristotelés; úvod do metafyziky; cvičení - četba a analýza textu "Obrana Sókrata".5. Filozofické směry období helénismu a středověká filozofie; úvod do politické filozofie; cvičení - četba a analýza textu "Obrana Sókrata".6. Středověká filozofie a přechod k renesanci; politická filozofie - Machiavelli; cvičení - četba a analýza textu "Vladař".7. Politická filozofie a Machiavelli; cvičení - četba a analýza textu "Vladař".8. Úvod do novověké filozofie (Descartes, filozofie osvícenství); cvičení - četba a analýza textu "Vladař".9. Úvod do novověké filozofie (filozofie osvícenství); cvičení - četba a analýza textu "Vladař".10. Filozofie 19. století a Nietzsche; cvičení - četba a analýza textu "Antikrist".11. Filozofie 19. století a Nietzsche; cvičení - četba a analýza textu "Antikrist".12. Hlavní filozofické směry a významní představitelé 20. století; cvičení - četba a analýza textu "Antikrist".13. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Student by měl získat orientaci v dějinách západní filozofie a být schopen diskutovat o základních filozofických problémech. Měl by být rovněž schopen číst a interpretovat filozofické spisy.

Literatura

NIETZSCHE, F. Antikrist. Olomouc: Votobia, 2001. STÖRIG, H. J. Malé dějiny filozofie. Kostelní Vydří, 1991. PLATÓN. Obrana Sókratova. Praha, 1994. GORFUNKEL, A. CH. Renesanční filosofie. Praha: Svoboda, 1987. Novotný, F. Sokrates-Platon. Praha, 1926. MACHIAVELLI, N. Úvahy o vládnutí a vojenství. Praha: Argo, 2001.

Požadavky

1) 80% účast na semináři.2) Úspěšné vykonání závěrečného testu. V případě neúspěchu u závěrečného testu, studenti se mohou dostavit k ústní zkoušce.

Garant

Dr. phil. Lenka Naldoniová

Vyučující

Dr. phil. Lenka NaldoniováDr. phil. Lenka Naldoniová