Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia filozofie (KFI / USFIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / USFIL - Úvod do studia filozofie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Platónova jeskyně. Jsoucno. Jedno. Idea.Mnohé. Pravda. Zdání. Smyslové-nadsmyslové. Ontologie, gnoseologie, etika. Souvztažnost jistoty poznání s jistotou poznávaného předmětu - Platónova "úsečka".Rádlova filozofie jako reforma světa. Patočka a Rádl - homérské mýty a počátky filozofie v Řecku. Abstraktní a konkrétní empirismus. Pozitivismus. Racionalismus a romantismus. Porozumění a objektivita.Představa, vjem, duše, hmota. Berkeley a Hume. Nominalismus. Realismus. Akademická skepse. Příčinnost. Zkušenost. Substance.Existence a paradox. Kierkegaard. Vášeň, paradox, nedostatek a touha. Víra a rozum. Současnost, každodennost. Teologická suspenze etiky.Novosókratovské přístupy. Marcel. Tajemství. Naděje. Tělo. Intuice. Nevědění. Tolerance.Klid a pohyb. Dějinnost. Evoluce. Proud vědomí. Bergson a Zénón z Eleje. Kinematografická metoda.Kant a kopernikánský obrat. Subjekt - objekt. Kategorický imperativ. Svoboda, povinnost, zákon.Schopenhauer versus Nietzsche. Iracionalismus. Interpretace. Metafyzika a smysl pobytu. Dionýsos a Apollón, apeiron a peras. Věčný návrat. Spravedlnost. Perspektivismus. Vůle. Otrok a pán.Pravda a víra. Symbol. Praxe a metoda. Pragmatismus. Pluralismus. Onfray - jak přistupovat k psaní filosofických textů? Lyotardovo hledání role a postavení filosofie.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti základních filosofických pojmů a problémových okruhů. Na základě těchto znalostí dokáže samostatně klasifikovat a třídit filosofické problémy, se kterými se setká při vlastní filosofické četbě a diskusích. Podporována je aktivní účast studenta, která rozvíjí jeho schopnost orientovat se na hlavní témata, obhájit a demonstovat vlastní názor. Důraz je kladen na získání a rozvíjení kritické práce s texty, rozvoj tvůrčího myšlení a nikoli memorování kvant informací.Student si nacvičuje základní principy práce s četbou, analýzou i psaním filosofických textů.

Literatura

KIERKEGAARD, S. Bázeň a chvění - Nemoc k smrti. Praha : Svoboda, 1993. Praha, 1993. MICHÁLEK, J. Co je filosofie?. Praha : Oikúmené, 1992. Praha, 1992. BENDLOVÁ, P. Gabriel Marcel. Praha : FÚ AV ČR, 1993. Praha, 1993. PALOUŠ, R. K filosofii výchovy. Praha : SPN, 1991. Praha, 1991. STÖRIG, H. J. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2000 (případně starší vydání). Kostelni Vydří, 2000. ARISTOTELÉS. Metafyzika. Praha : Laichter, 1946. . Praha, 1946. NEUBAUER, Z. Nový Areopág. Praha : Křesťanská akademie Praha, 1992. Praha, 1992. NOVOTNÝ, F. O Platonovi. Praha : Laichter, 1948-49. Praha, 1948. PLATÓN. Obrana Sókratova. Praha, 1994. PLATÓN. Ústava. Bratislava : Pravda, 1980. Bratislava, 1980. ANZENBACHER, A. Úvod do filosofie. Praha : SNP, 1990; Praha : Portál, 2004. Praha, 2004. WEISCHEDEL, W. Zadní schodiště filosofie. Olomouc : Votobia, 1992. Olomouc, 1992. POPELOVÁ, J. Zrození filozofie. Praha : Prameny, 1977. Praha, 1977. NIETZSCHE, F. Zrození tragédie z ducha hudby. Praha : Gryf, 1993. Praha, 1993.

Požadavky

Podmínkou k získání zápočtu je absolvování testu, který kontroluje průběžnou přípravu studenta, znalost látky probírané na přednáškách a seminářích. Další povinností je vypracování čtenářského deníku s minimálním počtem pěti titulů (volba filosofické literatury probíhá při konzultacích). Důraz je kladen na formální i obsahovou stránku práce - každý záznam o četbě má přesně tři strany a postupně probírá tři okruhy. (O čem píše autor? Proč a "proti komu" píše autor? Jaký je názor studenta?) Součástí deníku je jednostránková příloha se samostatně vypracovanou ukázkou filosofického textu. Důraz je kladen zejména na formální stránku - formulace, citace, odkazy, práce se zdroji, poznámkový aparát. Zápočet je udělen po absolvování testu a následující ústní obhajobě obou požadovaných textů.

Garant

PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.

Vyučující

PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.PhDr. Oldřich Kramoliš, CSc.