Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití výpočetní techniky ve výuce ZSV (KFI / VTZSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VTZSV - Využití výpočetní techniky ve výuce ZSV, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky1. Seznámení se základními technickými prostředky pro převádění textu a audia do digitální podoby (scanner, digitální fotoaparát, propojení počítače s audiozdroji, nahrávací software, digitalizace textového materiálu apod.).2. Postup převedení tištěného textu do elektronické podoby, digitalizace, ukládání a archivování textu.3. Seznámení se softwarem (především volně dostupným) umožňujícím vytvářet velmi efektivní a názorné výukové materiály a databáze informací - schémata, přehledy, myšlenkové mapy a grafy, záznamy a archivy materiálů (např. programy Treepad, Freemind, Keynote).4. Vytváření jednoduchého obrazového a zvukového materiálu vhodného pro umístění do multimediální prezentace. Práce s programy XnView, Photofiltre, Audacity. Představení komerčních programů Adobe Audition, Abby Finereader, Adobe Photoshop.5. Seznámení se soubory informací dostupných na internetu, a také s postupy jejich vyhledávání. Dále pak s možnostmi jejich následného zpracování, úpravy a využití ve výuce. Databáze textů, statistiky, noviny, časopisy, audio archívy, databáze obrazového materiálu. Důraz bude kladen také na schopnost třídění a kritického posouzení kvality a použitelnosti dostupných materiálů.6. Seznámení se základními technickými prostředky pro převádění videa do digitální podoby. (videostřižna, televizní karta, digitální kamera, propojení počítače se zdroji videa apod.)7. Seznámení se se základními pojmy a postupy při zpracování videa.8. Vytváření jednoduchého video materiálu a jeho následné umístění do multimediální prezentace. Práce s programy Windows Movie Maker a VirtualDub.9. Vytváření prezentací z nejrůznějších druhů materiálu:Zásady správné prezentace,Prezentační prostředky (dataprojektor, interaktivní tabule, prezentační software apod.),Vytvoření jednoduché multimediální prezentace v programu OpenOffice.org Impress. Představení komerčního programu Microsoft Office PowerPoint.

Získané způsobilosti

Dokáže podat komplexní přehled všech možností využití digitální techniky ve výuce.Je schopen zkombinovat textový, zvukový, obrazový a video materiál do formy vysoce názorného a informačně bohatého výukového materiálu. Umí vyhledávat informace dostupné na internetu a dále je zpracovávat za účelem využití v multimediální prezentaci.Nejrůznější informace dokáže přehledně a systematicky třídit a ukládat. Za pomocí scanneru, resp. digitálního fotoaparátu, dokáže pořizovat a upravovat digitální obrázky, a také vytvořit jednoduché kresby, grafy a přehledy.Je schopen pořídit digitální audio a video záznam a dále jej podle potřeby upravit. Ovládá základní technické a softwarové prostředky, sloužící k vytvoření a realizaci multimediálních prezentací. Dokáže vytvořit jednoduchou a přehlednou elektronickou publikaci, vhodnou také k vystavení na internetu.

Literatura

TOMEČEK, S. Využití výpočetní techniky ve výuce. Ostrava, 2010. GEORGES, G. Digitální fotografie. 100 praktických návodů a tipů. Praha, 2005. Rubin, M. Digitální video pro úplné začátečníky. Praha, 2003. VORÁČEK, K. DVD přehráváme a zálohujeme video. Praha, 2003. Němcová, Marie. Fotografie pro každého. Computer Press. Praha, 2004. SOUKUP, R. Fotografujeme digitálně I. - v rekordním čase. Praha: Grada Publishing, 2004. Portál uživatelů OpenOffice:. http://www.openoffice.cz/. POLÁČEK, J., STELLNER, F. Internet nejen pro historiky. Praha, 2003. KŘÍŽ, R., ZOUNEK, J. Internet pro pedagogy. Praha, 2002. RŮŽIČKA, O. Internet pro učitele. Computer Press. Praha, 2001. NĚMCOVÁ, M. Jak na počítač. Digitální fotografie II. Praha, 2005. KLÍMA, M. Jak na počítač: Hudba a zvuk na počítači. Brno: Computer Press, 2002. HLAVENKA, J. Jak na počítač Hudba, MP3 a výměnné sítě. 2001. MATOUŠEK, J.; JIRÁSEK, O. Natáčíme a upravujeme video na počítači. Brno: Computer Press, 2007. Kol. autorů. Velká kniha digitální fotografie. Brno: Computer Press, 2004. Lindner P., Myška M., Tůma T. Velká kniha digitální fotografie. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0013-8.Juřica, J. Video na počítači. Praha: Computer Press, 2002. Němec, V. Vytváříme hudební CD a MP3. Praha, 2001. KŘÍŽ, M. Zvuk na PC. Step by Step. Praha, 2001.

Požadavky

Je požadována minimálně 70 % účast na výuce. Student se dále aktivně účastní plnění dílčích seminárních úkolů. Každý student vytvoří a prezentuje několik multimediálních materiálů podle zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Slavoj Tomeček

Vyučující

Mgr. Slavoj Tomeček