Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židovsko-křesťanské kořeny evr. myšlení (KFI / ZKOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ZKOR - Židovsko-křesťanské kořeny evr. myšlení, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod a formální stránka BibleÚvod do judaismuDobové pozadí vzniku BibleSvitky od Mrtvého mořeŽidovské biblické svátky IŽidovské biblické svátky IIIslám jako abrahámovské náboženstvíPesach a seder jako pozadí Nového zákonaNový zákon a křesťanská symbolikaBeseda s hostem (buď rabín nebo kněz)Netradiční náboženské skupiny vycházející z křesťanstvíPrezentace seminárních prací studentůZávěrečná hodina otázek a odpovědí

Získané způsobilosti

Cyklus přednášek slouží k tomu, aby se student seznámil se základními pravidly přístupu k biblickému textu, dobovým pozadím jeho vzniku i jeho historickým vývojem. Bible je pak uvažována jako základní text, z kterého vychází křesťanství jako jeden ze základních kořenů evropské kultury. V případě zájmu studentů závěrečné přednášky popisují i současnou českou náboženskou scénu. Student tedy získá základní orientaci v náboženských symbolech a terminologii a bude schopen sledovat náboženské kořeny evropské kultury a tím ji lépe chápat.

Literatura

Bible (any version of Czech Ecumernical Translation). Bible (jakékoli vydání Českého ekumenického překladu). JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Mozart Publishing. Praha, 2007. VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2004. NOVOTNÝ, T. O Bibli. Dingir. Praha, 2004. HERIBAN, J. Príručný lexikón biblických vied. Vydavatelstvo Don Bosco. Bratislava, 1998. STERN, M. Svátky v životě Židů. Vyšehrad. Praha, 2002.

Požadavky

Studenti se v jednotlivých přednáškách dozvídají o klíčových tématech, která se budou vyskytovat v otázkách závěrečného zápočtového testu. V průběhu semestru si mohou napsat jeden cvičný test.Podmínkou udělení zápočtu je úspěšné absolvování závěrečného testu (alespoň 70 %) prověřujícího dobrou znalost látky probírané v přednáškách a přesně určené látky z předepsané literatury.

Garant

doc. ThDr. Tomáš Novotný

Vyučující

doc. ThDr. Tomáš Novotný