Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy soukromého práva (KFI / ZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ZSP - Základy soukromého práva, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny, systém práva soukromého, právní odvětví, systematika nového občanského zákoníku.2. Právní jednání, právní události, neplatnost právních jednání, předsmluvní odpovědnost, promlčení, prekluze.3. Základy občanského soudního řízení, sporná a nesporná řízení.4. Fyzické a právnické osoby, svéprávnost, založení, vznik a zánik právnických osob.5. Věcná práva, vlastnictví, věcná břemena, služebnosti, zástavní práva.6. Závazkové právo, smlouvy, změny závazků, vznik a zánik, zajištění a utvrzení dluhu.7. Vybrané závazkové smlouvy.8. Systém a vybrané instituty rodinného práva.9. Náhrada škody a bezdůvodné obohaceni.10. Dědictví.11. Systém a členění pracovního práva.12. Zákon o obchodních korporacích.13. Exekuční řízení a insolvence.

Získané způsobilosti

Absolvováním kurzu se student dokáže orientovat v základních odvětvích soukromého práva. Získá schopnost použít normy soukromého práva a ty interpretovat a aplikovat na konkrétní skutkový stav. Dokáže využít procesní normy, zná práva a povinnosti účastníků řízení, zná náležitosti opravných prostředků. Bude znát systém práva a jeho jednotlivé subsystémy. Získá schopnost napsat jednoduchá podání a návrhy, bude znát práva a povinnosti účastníků řízení.

Literatura

HRUŠÁKOVÁ, M. České rodinné právo. MU. Brno, 1998. SCHEELOVÁ, I. Český civilní proces. LINDE. Praha, 1998. FIALA, J. a kol. Občanské právo. MU. Brno, 1998. Občanský soudní řád. Obchodní zákoník. ČICHOŇ, M. Sociální právní ochrana dětí a mládeže, I díl. Ostravská univerzita. Ostrava, 2004. ČICHOŇ, M. Sociální právní ochrana dětí a mládeže, II díl. Ostravská univerzita. Ostrava, 2005. KOL. Základy práva soukromého. MU. Brno, 1993. Zákoník práce. Zákony: (v platném novelizovaném znění). Občanský zákoník (č. 89/2012 Sb.). Švestka, J., Dvořák, J., Fiala, J. Občanský zákoník 1.-6. díl. Wolters Kluwer, 2014. Zákon o obchodních korporacích (č. 90/2012 Sb.). Zákon o obchodních korporacích, komentář. C.H. BECK.

Požadavky

Průběžná příprava na hodiny a aktivní účast v diskusi. Seminární práce na vybrané téma s praktickou aplikací.

Garant

JUDr. Milan Čichoň

Vyučující

JUDr. Milan ČichoňJUDr. Milan Čichoň