Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace 1 (KGE / AIKK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / AIKK1 - Interkulturní komunikace 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Einführung in die Ziele, Inhalte und Arbeitsformen des Seminars.2. Der Begriff Kultur und interkulturelle Kommunikation.3. Kultur und interkulturelle Kommunikation.4. Gesprächsstrategien und Kommunikationsmodell5. Interkulturelle Kompetenz.6. Menschenrechte, Gleichberechtigung.7. Das deutsch-tschechische Miteinander: Vergangenheit, Gegenwart und Zukunft.8. Das deutsch-tschechische Miteinander in der Tschechischen Republik und Regionen.9. Kulturstandards und -unterschiede in der deutsch-tschechischen Zusammenarbeit.10. Deutschsprachige Länder. Aktuelle Problematik11. Tschechische Republik Regionen und das multikulturelle Europa12. EU und die Tschechische Republik. Aktuelle Problematik13. Einschätzung des Seminars. Feedbacks. Diskussion.

Získané způsobilosti

Student pochopí pojem interkulturní komunikace, její funkce a specifika, zejména s ohledem na aspekty kultur a jejich konfrontací v multikulturní Evropě. Bude umět analyzovat a srovnávat historické a kulturní prostředí České republiky a německy mluvících zemí. Formou prezentace a svými diskusními příspěvky se naučí adekvátně formulovat vlastní představy a názory k daným tématům, vstupovat do diskuze, obhajovat a relativizovat svá stanoviska. Naučí se využívat základní a doporučený studijní materiál, internetové adresy německé, rakouské, švýcarské, periodika, aktuální videonahrávky publicistických a dokumentárních pořadů.

Literatura

KOSCHMAL, W./NEKULA, M./ROGALL, J. Deutsche und Tschechen. Geschichte. Kultur. Politik. München: Verlag C.H.Beck, 2001. BOLTEN, J./ERHARD, C. (Hg.). Interkulturelle Kommunikation. Texte und Übungen zum interkulturellen Handeln. Sternefels Verlag Wissenschaft und Praxis, 2003. OSTRAVA. Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska. 21. Ostrava: Nakladatelství Tilia, 2003. PABST-WEINSCHENK, M. Reden im Studium - ein Trainingsprogramm. Berlin: Cornelsen Verlag Scriptor GmbH und CO. KG, 1995. ALT, J.-A. Richtig argumentieren oder wie man in Diskussionen Recht behält. München: Verlag C.H. Beck, 2000. ADAMCIK, K. Sprache. Wege zum Verstehen. Thübingen u. Basel: A. Francke Verlag, 2001. BUHLMANN, C. Unterwegs. Berlin u. München. Langenscheidt KG, 1998. APELT, L. Wortschatz und mehr. Ismaning: Verlag für Deutsch, 1995. MÜLLER-JAQUIER, B.-D. Wortschatzarbeit und Bedeutungsvermittlung. Tübingen: Langenscheidt KG, 1994. VYBÍRAL, J. Zrození velkoměsta. Architektura v obraze Moravské Ostravy.

Požadavky

- min. 80% docházka na cvičení- aktivní účast na diskusích k předneseným referátům a plnění dílčích úkolů (práce s texty, lexikální a gramatická cvičení)- prezentace s vedením diskuse a rovněž k prezentaci vypracovaný handout jsou požadavky k získání zápočtu. - prezentaci student taktéž odevzdá v písemné podobě jako seminární práci - příprava na výstup v semináři (práce se sekundární literaturou, porozumění a analýza textu)

Garant

Mgr. Eva Bajerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Bajerová, Ph.D.