Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KGE / AKFB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / AKFB1 - Fonetika a fonologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ziele und Stellenwerte der Ausspracheschulung, Aussprachediagnostik2. Deutsche Vokale: i-Vokale, e-Vokale3. Deutsche Vokale: o-Vokale, u-Vokale4. Umlaute5. Diphthonge6. Deutsche Konsonanten: r-Laute7. ch-Laute8. n-Laute9. Wortakzent10. Assimilation11. Intonation12. Phonetische Transkription13. Phonetische Transkription: Fehlerkorrektur

Získané způsobilosti

Student bude schopen definovat a rozlišit předmět zkoumání fonetiky a fonologie a objasnit fonetické a fonologické pojmy a jevy, které jsou důležité pro uchopení německého fonologického systému. Dále se bude orientovat v německém hláskovém systému a naučí se správně hodnotit a analyzovat asimilační jevy. Bude umět užívat techniku "phonematic shadowing" a korektně pracovat se systémem fonetické transkripce.

Literatura

RAUSCH R. und RAUSCH I. Deutsche Phonetik für Ausländer. Berlin und München: Langenscheidt, 1991. DIELING H. Phonetik im Fremdsprachenunterricht Deutsch. Berlin und München: Langenscheidt, 1992. DIELING, H. Phonetik im Fremdsprachenunterricht Deutsch. Berlin, München u.a.: Inter Nationes: Ausspracheschulung Deutsch, 1992. BREITUNG, H. (Hrsg.). Phonetik, Intonation, Kommunikation. herausgegeben von Horst. MAAS, U. Phonologie: Einführung ind die funktionale Phonetik des Deutschen. Opladen : Westdeutscher, 1999.

Požadavky

- aktivní účast na výuce (80%)- plnění průběžně zadávaných úkolů- nácvik normativní výslovnosti- nácvik fonetické transkripce- studium odborné literatury

Garant

prof. PhDr. Lenka Vaňková, Dr.

Vyučující

Mgr. Eva Cieślarová, Ph.D.Marco Winkler, M.A.Mgr. Eva Cieślarová, Ph.D.Marco Winkler, M.A.