Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj německého jazyka 2 (KGE / KVNJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / KVNJ2 - Vývoj německého jazyka 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Změny ve vokalismu v raně nové němčině2. Změny v konsonantismu v raně nové němčině3. Morfologický systém: vývoj konjugace4. Morfologický systém: vývoj deklinace5. Syntax v rané nové němčině6. Martin Luther a faktory vzniku spisovného jazykaSeminář:1. Kanzleisprache: Urkunden2. Kanzleisprache: Stadtbücher3. Johanes von Tepl: Der Ackerman aus Böhmen4. Fachtexte5. Luther: Der Sendbrief vom Dolmetschen6. Faktoren der Herausbildung der neuhochdeutschen Schriftsprache

Získané způsobilosti

Student se bude umět orientovat ve vývoji německého jazyka v období rané nové němčiny, prokáže znalosti o jeho vývoji v 17.-19. století a na základě samostatné analýzy a interpretace textů z období rané nové němčiny bude schopen tyto texty zařadit do jednotlivých etap vývoje německého jazyka.

Literatura

VAŇKOVÁ, L. Entwicklung der deutschen Sprache. Ostrava: OU, 2012. STEDJE, A. Deutsche Sprache gestern und heute. Einführung in Sprachgeschichte und Sprachkunde. München: Fink, 1999. HARTWEG, F./WEGERA, K.-P. Frühneuhochdeutsch. Tübingen: Niemeyer, 1989. SCHMIDT, W. Geschichte der deutschen Sprache. 9. Aufl. Leipzig: Hirzel, 2004. MASAŘÍK, Z. Historische Entwicklung des Deutschen. Praha, 1989. ADMONI, W. Historische Syntax des Deutschen. Tübingen: Niemeyer, 1990.

Požadavky

- docházka na přednášku- aktivní účast v semináři- studium odborné literatury - příprava na analýzu textu v semináři- příprava na ústní zkoušku- plnění korespondenčních úkolů

Garant

prof. PhDr. Lenka Vaňková, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Lenka Vaňková, Dr.