Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějepisectví ve svět. kontextu 1 (KHI / CDSK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / CDSK1 - České dějepisectví ve svět. kontextu 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vklad starověkého Řecka a jeho historiografie při utváření základů evropské kultury- Historiografie a politická moc, proces latinizace a zprostředkování antického dědictví středověku- Aurelius Augustinus a model náboženské koncepce dějin- Počátky národních historiografií ve střední Evropě v návaznosti na utváření raně středověkých států,- Kosmas a česká historiografická tradice, latinské dílo jako součást národní kultury- Sekularizace historického podánív Evropě s nástupem humanistického myšlení, postup laicizace kultury, knihtisk a šíření historické literatury v měšťanském prostředí- Aplikace novověkých přírodovědeckých konceptů a představ v historickém myšlení a historiografické práci; hledání obecného a zákonitého v dějinách- Vicova nová metoda výkladu dějin a jejich periodizace- Barokní historiografická tradice, odraz ideologie, tematika, prostředky

Získané způsobilosti

Absolvent se bude orientovat ve vývoji dějepisectví od jeho počátků ve starověkém Řecku až po proces vytváření historiografie jako vědecké disciplíny. Absolvent bude ovládat základní pojmosloví a bude se orientovat v hlavních proudech evropské historiografie do počátku 19. století.

Literatura

Beneš, Z.: Historický text a historická kultura. Praha 1995. Braudel, F.: Historia i trwanie. Warszawa 1971. Foucault, M.: Slová a veci. Bratislava 1987. Hanzal, J.: Cesty české historiografie 1945-1989. Praha 1999. Kalista, Z.: Josef Pekař. Praha 1995. Kořalka, J.: František Palacký (1798-1876). Praha 1998. Kutnar, F., Marek, J.: Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Od počátků národní kultury až do sklonku 30. let 20. století. Praha 1997. Le Goff, J., Chartier, R., Revel, J.: Die Rückeroberung des historischen Denkens. Frankfurt am Main 1994. LeGoff, J.: La nouvelle histoire. Paris 1988. Machovec, M.: Svatý Augustin. Praha 1967. Mailer, N.: Armády noci. Historie jako román, román jako historie. Plzeň 1995. Marek, J.: Jaroslav Goll. Praha 1991. Marek, J.: Kultura jako téma a problém dějepisectví. ČČH 90, 1992, 491-506. Marek, J.: O historismu a dějepisectví. Praha 1992. Patočka, J.: Kacířské eseje o filosofii dějin. Praha 1990. Störig, H. J.: Malédějiny filozofie. Praha 1996. Štaif, J.: Historici, dějiny a společnost, 1-2. Praha 1997. Šusta, J.: Dějepisectví, jeho vývoj v oblasti vzdělanosti západní ve středověku a době nové. Praha 1933. Třeštík, D.: Mysliti dějiny. Praha 1999.

Požadavky

Úkolem studentů je zvládnutím přednesené látky a studiem doporučené literatury včetně autentických textů získat vědomosti, které jim umožní charakterizovat přínos základních směrů, škol a jejich reprezentantů i úlohu významných historiografických prací. Ke kontrole studia bude využito hlavně semináře.

Garant

doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.