Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějepis. ve sv. kontextu 2 - sem. (KHI / CEDS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / CEDS2 - České dějepis. ve sv. kontextu 2 - sem., Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky novodobého českého dějepisectví, středoevropská podoba osvícenské historické práce; formulace Dobnerových zásad kritické historické práce; vrchol osvícenské historiografie v osobě F. M. Pelcla a Josefa Dobrovského.2. Romantismus a jeho vliv na dějepisnou práci. Hegelova idealistická filozofie dějin a její vliv na historické myšlení. Utváření obrozenecké koncepce českých dějin; filozofie dějin F. Palackého, základní koncepce jeho hlavních děl.3. Konzervativní a liberální koncepce české historiografie po revoluci 1848. Dílo V. V. Tomka, A. Gindelyho a dalších.4. Spor o Rukopisy a jeho význam pro českou vědu a zvláště pro historiografii. Historismus.5. Pozitivistická filozofie a její specifické projevy v historickém myšlení. Jaroslav Goll a formování jeho historické školy; projevy pozitivismu v českém dějepisectví.6. První generace Gollovy školy a její úloha ve vývoji českého dějepisectví - Pekař, Šusta, Novotný, Friedrich, Bidlo.7. Spor o smysl českých dějin.8. Krize klasického modelu historického bádání, nové trendy v evropské historiografii.9. Základní vývoj československé meziválečné historiografii.

Získané způsobilosti

Absolvent se bude orientovat ve vývoji dějepisectví od nástupu osvícenského myšlení až do poloviny 20. století. Bude ovládat základní pojmosloví, bude znát hlavní představitele základních historiografických proudů vymezeného období.

Literatura

Iggers, G. G. Dějespisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha, 2002. Masaryk, T. G.:. Česká otázka. Praha, 1990. Myška, M.:. Dějepisci o dějinách. Ostrava, 1969. Palacký, F. Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě. Hegel, G. W. F. Filozofie dějin. Pekař, J.:. O smyslu českých dějin. Praha, 1990. Tomek, W. W. O synchronické metodě při dějepise rakouském. In: Časopis českého muzea 19, 1854, s. 375 - 406. Kutnar, F. - Marek, J.:. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví od počátků národní kultury až do sklonku 30. let 20. století. Praha, 1997. Havelka, M. Spor o smysl českých dějin 1895-1938. Praha, 1997.

Požadavky

aktivní účast v semináři

Garant

doc. PhDr. Petr Popelka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Popelka, Ph.D.