Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého středověku II (KHI / DCS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DCS2 - Dějiny českého středověku II, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zachycuje vývoj českých dějin od roku 1310 do roku 1526.Ve výkladu je kladen důraz zvláště na následující témata:1. Analýzu písemných pramenů narativní a diplomatické povahy, význam pomocných věd historických v medievistice, význam středověké archeologie.2. Seznámení se základní odbornou literaturou k tématice, přičemž se přihlíží i zahraničnímu výzkumu, informace o specializovaných odborných časopisech.3. Počátky lucemburské moci v Čechách4. Doba Karla IV.5. Václav IV., Jan Hus a počátky husitské revoluce6. Průběh a výsledky husitské revoluce7. Sociální a ekonomické změny v českých zemích po husitské revoluci8. Srovnání vývoje v českých zemích, Polsku a Uhrách.9. Vývoj náboženských poměrů v 15. století, vznik Jednoty bratrské10. Jagellonská monarchie v kontextu střední Evropy11. Ekonomické a sociální proměny na přelomu 15. a 16. století.

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní přehled o pramenech a literatuře k tomuto období. Osvojí si také znalost současných trendů historiografie k dané epoše.

Literatura

Kavka, F.:. Dějiny Československa I (do roku 1437) a II (1437-1781). Praha, 1964. Čornej, P. a kol.:. Dějiny evropské civilizace I. Praha, 1995. Šmahel, F.:. Husitská revoluce 1-4. Praha, 1996. Macek, J.:. Jagellonský věk v českých zemích (1471-1526) I. , II. , III. Praha, 1992. Fiala, Z.:. Předhusitské Čechy (1310-1419). Praha, 1968.

Požadavky

Krátké referáty v průběhu výuky, složení zkoušky.

Garant

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.