Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny industrializace v čes. zemích (KHI / DIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DIE - Dějiny industrializace v čes. zemích, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška bude rozdělena do tří na sebe navazujících celků. Východiskem bude teoretická úvaha o definicích industrializace, přehled různých koncepcí ve světové a české historiografii a ekonomické teorii a výklad klíčových pojmů, souvisejících s tímto jevem. Dále periodizace procesu industrializace, typologie a spor o to, do jaké míry jde o jev transparentní nebo regionální. Předpoklady a místo industrializace v historickém procesu.Druhá etapa přednášky pojedná o konkrétních cestách a směrech procesu industrializace v českých zemích s přihlédnutím ke specifikům jednotlivých odvětví a průmyslových oblastí. Zde bude věnována pozornost vztahu protoindustrializace (Industrialisierung vor der Industrialisierung), spornému fenoménu tzv. průmyslové revoluce, vztahu industrializace k problematice ekonomického růstu (economic growth) a vlivu ekonomické zaostalosti (economic beckwardnis). Bude sledován vliv industrializace na proměnu sociální struktury populace (vznik "industriální společnosti"), na migrace a změny sídelních poměrů a v neposlední řadě na civilizační důsledky zavedení strojové výroby a tovární organizace práce.Třetí část přednášky se pokusí o zařazení fenoménu industrializace do celkového kontextu historického vývoje 18. až 21. století a o naznačení různých koncepcí výhledu industrializace v tzv. postindustriální epoše.Způsob kontroly: dílčí zkouška po 2. semestru přednášky

Získané způsobilosti

Smyslem přednášky a semináře je uvést studentky a studenty do problematiky industrializace, významné součásti evropských i mimoevropských modernizačních procesů, v níž se generovaly artefakty, jež mají být a jsou předmětem ochrany, studia resp. revitalizace průmyslového dědictví v dnes již odlišných funkčních souvislostech. Industrializace v našem pojetí bude pojímána nejen jako proces technický a ekonomický, ale budou zdůrazněny konotace na sféru sociální, politickou a kulturní. Těžiště výkladů bude spočívat v rovině obecné a v aplikaci na vývoj v českých zemích, ovšem v kontextu s vývojem evropským a odkazy na vývoj v mimoevropském prostoru. Přednáška bude rozdělena do tří na sebe navazujících celků.

Literatura

Landes, D. S.:. Bohatství a bída národů. Proč jsou někteří tak bohatí a někteří tak chudí. Praha, 2004. Jakubec, I., Jindra, Z.:. Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do konce habsburské monarchie. Praha, 2006. Lacina, V., Pátek, J.. Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do současnosti. III. Období první Československé republiky a německé okupace 1918-1945. Praha, 1995. Myška, M.:. Problémy a metody hospodářských dějin [Učební texty Ostravské univerzity]. Praha, 1995. Paulinyi, A.:. Průmyslová revoluce. O původu moderní techniky. Praha, 2002. Purš, J.:. Průmyslová revoluce v českých zemích. Praha, 1960. Purš, J.:. Průmyslová revoluce. Vývoj pojmu a koncepce. Praha, 1973. Cameron, R.:. Stručné ekonomické dějiny světa. Od doby kamenné do současnosti. Praha, 1996. Jílek, F. (ed.):. Studie o technice v českých zemích 1800-1918. I. - IV. díl (Sborník NTM v Praze, č. 19, 20, 21 a 22). Praha, 1983. Folta, J. (ed.):. Studie o technice v českých zemích 1945-1992 I. - III. díl (= Sborník NTM v Praze, č. 32, 33, 34). Praha, 2003.

Požadavky

V semináři budou studenti vedeni k přípravě drobných studií o rozvoji industrializace v (geograficky) úzce vymezených lokalitách nebo regionech s konotací na možné využití jednotlivých artefaktů průmyslového dědictví. Výstupem ze semináře bude seminární práce menšího rozsahu, opírající se o literaturu a pramennou heuristiku.

Garant

prof. PhDr. Milan Myška, DrSc.

Vyučující

Mgr. Stanislav Knob, Ph.D.prof. PhDr. Milan Myška, DrSc.