Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Homo faber (KHI / HFX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / HFX - Homo faber, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Využívání energetických zdrojů od antiky do nástupu průmyslové revoluce2. Využívání energetických zdrojů od průmyslové revoluce do nástupu vědecko-technické revoluce3. Dějiny zemědělství od pravěku do poloviny 20. století4. Dějiny hornictví do nástupu průmyslové revoluce (úvod - počátky dobývání nerostů, antika; období české báňské techniky, období saské báňské techniky, období slovenské báňské techniky)5. Dějiny hornictví a koksárenství od nástupu průmyslové revoluce do poloviny 20. století (období báňské techniky průmyslové revoluce, období báňské techniky přechodu k vědecko-technické revoluci)6. Dějiny hutnictví od pravěku do poloviny 20. století7. Potravinářský průmysl od nástupu průmyslové revoluce do poloviny 20. století8. Výroba textilu před nástupem průmyslové revoluce9. Textilní průmysl od nástupu průmyslové revoluce do poloviny 20. století10. Dějiny sklářství, papírnictví a dopravy

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní znalosti z dějin výroby. Pochopí vývoj výrobních postupů hlavních výrobních odvětví.

Literatura

Dohnal, M. a kol. Dějiny výroby do nástupu vědeckotechnické revoluce se zaměřením na území Československa. Ostrava, 1976. Majer, J. Po kovových stezkách dějin Československa. Příbram, 1991. ISBN bez ISBN.Klempera, J. Vodní mlýny v Čechách I.-V. Praha, 2002. ISBN 80-7277-100-0 ad.Nový, L. a kol. Dějiny exaktních věd v českých zemích. Praha, 1961. Nový, L. a kol. Dějiny techniky v Československu do konce 18. století. Praha, 1974. Kuba, J. - Kočí, J. (red.). Dějiny techniky za feudalismu. Praha, 1974. Jílek, F. a kol. Studie o technice v českých zemích 1800-1918 I.-IV. Praha, 1983. Smolka, I. (red.). Studie o technice v českých zemích 1918-1945 V.-VI. Praha, 1995. Hlušičková, H. Technické památky v Čechách, na Moravě ve Slezsku. Praha, 2001.

Požadavky

Vědomostní test v rozsahu předneseného studia a doporučené literatury

Garant

prof. PhDr. Aleš Zářický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Stanislav Knob, Ph.D.prof. PhDr. Aleš Zářický, Ph.D.