Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický proseminář I (KHI / HPB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / HPB1 - Historický proseminář I, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poslání historického prosemináre aneb historikovo remeslo.2. Heuristika 1: Zdroje mimopramenných informací historika3. Všeobecné encyklopedie a naucné slovníky domácí, výber zahranicních4. Speciální (historické a príbuzné vedy) encyklopedie a vecné slovníky5. Topografické pomucky (18. - 21. stol.) pro ceské zeme, výberove pro Nemecko (zejm. Pruské Slezsko), Rakousko, Polsko6. Biografické slovníky, schematismy atp.7. Historické casopisy domácí a zahranicní, historicko-vlastivedné casopisy a sborníky regionální8. Syntézy a ucebnice ceských, ceskoslovenských a svetových dejin, historické atlasy

Získané způsobilosti

Student se naučí základům historikova řemesla. Bude se orientovat v základních příručkách a seznámí se se základnímí pracovními postupy a zdroji informací.

Literatura

Opgenoorth, E. Einführung in das Studium der neueren Geschichte. Stuttgart, 1994. Havránek, J. - Myška, M. - Paclík, J. Úvod do studia dějepisu. Praha, 1967. Moszczenska, W. Wstęp do badań historycznych. Warszawa, 1960. Miskiewicz, B. Wstęp do badań historycznych. Warszawa - Poznan, 1973. Roubík, F. Příručka vlastivědné práce. Praha, 1947. Jindra, Z. - Svátek, F. - Štaif, J. Úvod do studia hospodářských a sociálních dějin 1. Praha, 1997. Bartoš, J. Úvod do techniky historické práce. Olomouc, 1977. Hlaváček, I. Z nových místopisně orientovaných slovníků a pomůcek k českým dějinám. In: Sborník archivních prací 49, 1999, 226-251. Jindra, Z. Základy historické heuristiky. Praha, 1982.

Požadavky

Plnění drobných úkolů k procvičení nabytých návyků, referáty o odborných periodikách domácích i zahraničních. Povinná účast na výuce.

Garant

prof. PhDr. Aleš Zářický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Brňovják, Ph.D.