Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářské a sociální dějiny (KHI / HSDH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / HSDH - Hospodářské a sociální dějiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rámcové vymezení náplně seminářů:1. Prameny k hospodářským a sociálním dějinám: orientace v typech pramenů, možnosti a limity jejich využití2. Základní ekonomické kategorie - jejich obsah v ekonomických teoriích, rozdělení ekonomických teorií, jejich specifika, podobnosti, aplikace na historickou látku3. Přechod ke kapitalismu, protoindustrializace a průmyslová revoluce - vývoj pojmů, koncepcí, proměny terminologie a jejího obsahu, trendy4. Industrializace a modernizace - vývoj pojmů, koncepcí, proměny terminologie a jejího obsahu, trendy, aplikace na historickou látku5. Občanská společnost v českých zemích - geneze, atributy a základní problémy6. Hospodářské cykly, velká deprese a velká hospodářská krize: principy, mechanismy, ekonomie, řešení7. Kapitalismus - vývoj pojmu, charakteristika a vybrané koncepce (Le Goff, Braudel, Weber)8. Podnikatelé jako element hospodářského a sociálního dějinného vývoje9. Kapitálové zdroje hospodářských aktivit v českých zemích (habsburské monarchii) do první světové války

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování semináře schopen samostatně pracovat s prameny hospodářských a sociálních dějin, orientovat se v terminologii a metodologii základní kategorií těchto vědních oborů a bude schopen s nimi vědeckým způsobem pracovat a vést na tato témata odbornou diskuzi.

Literatura

Hlavačka, Milan a kol.:. České země v 19. století. Proměny společnosti v moderní době. Díl I, II. Praha, 2014. Holman, R. a kol.:. Dějiny ekonomického myšlení. Praha, 2005. Braudel, Fernand:. Dynamika kapitalismu. Praha, 1999. Válka Josef:. Hospodářská politika feudálního velkostatku na předbělohorské Moravě. Praha, 1962. Noha, Jiří - Rákosník, Jakub:. Kapitalismus na kolenou. Praha, 2012. Špiesz, Anton:. Manufakturné obdobie na Slovensku 1725-1825. Bratislava, 1961. Klíma, Arnošt:. Manufakturní období v Čechách. Praha, 1956. Maur, Eduard:. Merkantilistický populacionismus a kritika feudalismu. Československý časopis historický 22 [72], č. 6, (1974), s. 848-870. Weber, Max:. Metodologie, sociologie a politika. Vybral a uspořádal Miloš Havelka. Praha, 2009. Myška, Milan:. Nákladnický systém a decentralizovaná manufaktura (Teoretická úvaha o podstatě těchto ekonomických kategorií na příkladě textilního průmyslu). Z dějin textilu. Suplementum 4. Ústí nad Orlicí 1985, s. 84-103. Le Goff, Jacques:. Peníze ve středověku. Historicko-antropologická studie. Praha, 2012. Myška, Milan - Zářický, Aleš a kol.:. Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 1-2. Ostrava 2008, 2010, 2008. Myška, Milan:. Problémy a metody hospodářských dějin. Část 1: Metodické problémy studia dějin sekundárního sektoru. Ostrava, 2010. Myška, Milan:. Protoindustriální železářství v českých zemích. Robota a jiné formy nucené práce v železářských manufakturách. Ostrava, 1992. Dohnal, Miloň:. Původní akumulace a vznik manufaktur v severomoravské plátenické oblasti. Praha, 1966. Janák, Jan:. Vlastivěda moravská. Dějiny Moravy. Díl 3/1. Hospodářský rozmach Moravy 1740-1918. Brno, 1999. Hrubý, František:. Z hospodářských převratů českých ve století XV. a XVI. Se zvláštním zřetelem k Moravě I, II. Český časopis historický 1924, č. 2, s. 205-236; tamtéž, 1924, č. 3, s. 433-469.

Požadavky

Na jednotlivé semináře se bude student samostatně připravovat na základě zadané literatury. Bude se orientovat v základní terminologii a metodologii hospodářských a sociálních dějin a bude schopen vést odbornou diskuzi nad jejich jednotlivými fenomény. Podmínkou udělení zápočtu je pravidelná a aktivní účast na seminářích a písemné zpracování úkolu zadaného vyučujícími.

Garant

prof. PhDr. Aleš Zářický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Kadlec, Ph.D.prof. PhDr. Aleš Zářický, Ph.D.Mgr. Michaela Závodná, Ph.D.