Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z českých a českosl. dějin I (KHI / KCCD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / KCCD1 - Kapitoly z českých a českosl. dějin I, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Příchod Slovanů a Velkomoravská říše. (Kmenové svazy a počátky státu, Velká Morava, základy středověké společnosti.)- Stát a kultura přemyslovských Čech (Vnější a vnitřní kolonizace, rozvoj měst a hornictví. Fáze středověkého křesťanství a jeho podíl na rozvoji středověké společnosti.)- Rozkvět a pád lucemburské monarchie. (Mocenský vzestup českého státu za posledních Přemyslovců a za Lucemburků, Mentality sociálních skupin.)- Husitská revoluce. (Proměny religiozity v 14. století, opravná církevní hnutí a podoby kacířství, Husovi předchůdci, Husovo učení, kulturní reflexe. Sociální a hospodářské důsledky husitství.)- Národní monarchie Jiřího z Poděbrad a Jagellovců. (Společenské a hospodářské proměny, humanistické předpoklady, člověk mezi středověkem a renesancí.)- Česká předbělohorská monarchie. (Změny v hospodářské skladbě, stavovství, politické koncepty středoevropského uspořádání.)- Reformace v českých zemích v 15. a 16. století. (Proměny kališnictví, Jednota bratrská, vliv německé reformace, exil, kulturní a umělecké důsledky.)- Katolická obnova. (Předbělohorské katolictví, nové formy pastorace,lidová zbožnost, slovesnost a víra.)- Barokní kultura v českých zemích. (Životní styl baroka, šlechta, obyvatelé měst a venkov, barokní vzdělanci, úloha kultury.)- Stát a církev. (Jezuité, piaristé, univerzita, absolutismus, vznik byrokracie, státní správa, instituce.)- Reformy Marie Terezie a Josefa II. (Předpoklady reforem, reforma monarchie, osvícenectví, ekonomické teorie, vznik akademií, vědeckých, uměleckých a hospodářských společností.)- Počátky národního obrození. (Společenské předpoklady, složení obyvatelstva, vzestup nových vrstev, vlastenectví.)- Napoleonské války a doba Svaté aliance. (Politické a hospodářské důsledky napoleonských válek, národy a nacionalismus, úloha kultury při formování moderního národa.)

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní přehled o vývoji českých a československých dějin od příchodu Slovanů do období osvícenství (18. století). České dějiny bude poznávat z politického, ekonomického, sociálního a kulturního hlediska.

Literatura

Urfus, V. Císař Josef I. Praha, 2004. ISBN 80-7277-211-2.Lněničková, J. České země v době předbřeznové 1792-1848. Praha, 1999. ISBN 80-85983-27-3.Šmahel, F. Husitská revoluce I-IV. Praha, 1991. ISBN 80-85268-24-8.Macek, J. Jagellonský věk v českých zemích. Praha, 2000. ISBN 80-200-0895-0.Spunar, Pavel. Kultura českého středověku. Praha, 1985. Le Goff, J. Kultura středověké Evropy. Praha, 1991. ISBN 80-207-0206-7.Mikulec, J. Rekatolizace šlechty v Čechách. Praha, 2005. ISBN 80-86515-54-0.Janáček, J. Rudolf II. a jeho doba. Praha, 2003. ISBN 80-7185-611-8.Velké dějiny zemí Koruny české I-III.

Požadavky

Zvládnutí písemného testu, ústní zápočet.

Garant

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.