Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podivuhodný svět Zbraslavské kroniky (KHI / PSZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PSZK - Podivuhodný svět Zbraslavské kroniky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Chronicon Aulae Regiae mezi narativními prameny vrcholného středověku2. Cisterciácký řád v českých zemích a Zbraslavský klášter3. Charakteristika doby vzniku Zbraslavské kroniky4. Ota Durynský a Petr Žitavský - k osobnostem autorů5. Styl a forma6. Václav II. jako svatý zakladatel7. Ideál panovnické moci8. Démoni zbraslavské kroniky9. Král Jan a opat Petr10. Čas sváteční a slavnostní11. Žena, ženství, milostný cit12. Svět nuzných a potřebných13. Recepce zbraslavské kroniky v pramenech 14. věku

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní kompetence pro interpretaci narativních středověkých pramenů, dokáže začlenit kroniky české provenience do rámce soudobé literární produkce, osvojí si poznatky z oblasti výzkumu středověkých rituálů, charakteristik společnosti a jejího každodenního života; je schopen kritické reflexe obecně uznávaných výkladových klišé.

Literatura

Hoschek, Th. Der Abt von Königsaal und die Königin Elisabeth von Böhmen (1310-1330). Eine Quellenkritische Studie. Prag, 1900. Vystyd, M. Die steierische Reimchronik und die Königsaaler Chronik. Eine quellenkritische Untersuchung. Mitteilungen des Instituts für österreichische Geschichtsforschung 34, 1913. Bláhová, M. Dílna středověkého historika. (Způsob práce Petra Žitavského). In: Piśmiennictwo Czech i Polski w średniowieczu we wczesnej epoce nowożytnej, red. A. Barciak - W. Iwańczak. Katowice, 2006. Curtius, E. R. Evropská literatura a latinský středověk. Praha, 1998. Goetz, H. W. Geschichtsschreibung und Geschichtsbewu?tsein im hohen Mittelalter. (Orbis mediaevalis - Vorstellungswelten des Mittelalters Bd. 1.). Berlin, Akademie, 1999. Charvátová, K. Chronicon Aulae Regiae jako klášterní kronika. In: Marginalia historica 5. Praha, 2002. Spunar, P. Kultura českého středověku. Praha, 1987. Spunar, P. Kultura středověku. Praha, 1995. Nechutová, J. Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha, 2000. Antonín, R. Obraz ideálního panovníka ve Zbraslavské kronice. In: Stát, státnost a rituály přemyslovského věku. Edd. Martin Wihoda - Demeter Malaťák. Brno, 2006. Bláhová, M. Petr Žitavský historik a diplomat. In: Duchem, ne mečem. Praha, 2003. Heck, R. Z problematyky ideologicznej "Kroniki Zbrasławskiej". In: Studia z dziejów kultury i ideologii. Wrocław, 1968.

Požadavky

Předpokládá se intenzivní domácí příprava a pravidelná aktivní účast v semináři, příprava seminární práce v rozsahu cca 8 stran (témata budou vycházet z výše vymezených okruhů a budou ohlašována v průběhu semináře). Student získá zápočet na základě odevzdání seminární práce a jejího úspěšného obhájení.

Garant

doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D.