Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné vědy historické II (KHI / PVHO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PVHO2 - Pomocné vědy historické II, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad se soustřeďuje na celkový vývoj peněžních prostředků od antiky do současnosti, z časového hlediska je kladen důraz na vývoj 10. - 20. století. Těžištěm je vývoj peněz na území českého státu a přihlédnutím k evropskému, v novověku pak světovému vývoji. Vývoj měny je zasazen do širšího ekonomického vývoje, který byl určující pro proměny platidel, která se naopak stávala katalyzátorem ekonomických jevů. Výklad je veden od základních pojmů, zařazení numismatiky do metod historikovy práce a postupná proměna numismatiky ze sběratelského zájmu v peněžně-ekonomickou disciplínu.1. Předmincovní platidla2. Vývoj antických měnových systémů, mincovnictví keltské3. Byzantské mincovnictví, peněžní prostředky doby stěhování národů4. Denárová měna v Evropě a v českém státě, brakteáty5.-6. Velká mincovní reforma středověku, pražské groše, vývoj zlatých měn ve středověku7.-8. Počátky tolarové měny, reformy mincovnictví, soukromé ražby9. Reformy Marie Terezie v oblasti platidel, monetární teorie10.-11. Zvraty měny v 19. století12. Vývoj měny v 20. století, postmonetární vývoj měny13. Základní pojmy historické metrologie, vývoj metrologických soustav

Získané způsobilosti

Student získá základní poznatky z peněžního vývoje a pochopí souvislosti peněžně-ekonomického vývoje. Naučí se rozpoznávat základní typy numismatického materiálu a bude se orientovat v základních jednotkách zaniklých metrologických systémů. Bude se orientovat v novější i starší literatuře k tématu a osvojí si základní terminologii.

Literatura

VENCOVSKÝ, P. A KOL. Bankovnictví v českých zemích. Praha, 1999. SEJBAL, J. Dějiny peněz na Moravě. Brno, 1979. PETRÁŇ, Z. - RADOMĚRSKÝ, P. Encyklopedie české numismatiky. Praha, 1996. NOHEJLOVÁ-PRÁTOVÁ, E. Krátký přehled českého mincovnictví a tabulky cen a mezd. Opava, 1964. POŠVÁŘ, J. Měna v Čechách, na Moravě a ve Slezsku do počátku 20. století. Praha, 1977. HOFMANN, G. Metrologická příručka pro Čechy, Moravu a Slezsko do zavedení metrické soustavy. Plzeň, 1984. VOREL, P. Od pražského groše ke koruně české. 1300 - 2000. Průvodce dějinami peněz v českých zemích. Praha, 2000. PROBSZT G. Österreichische Münz- und Geldgeschichte. Wien - Köln - Weimar (3. Auflage), 1994. SEDLÁČEK, A. Paměti a doklady o staročeských mírách a vahách. Praha, 1923. BĚLOHLÁVEK, M. Staré váhy, míry a peníze. Stručný přehled. Plzeň, 1984. NOHEJLOVÁ-PRÁTOVÁ, E. Základy numismatiky. Praha, 1987. SEJBAL, J. Základy peněžního vývoje. Brno, 1997.

Požadavky

Stručné referáty k dílčím problémům, znalost doporučené literatury, zápočet.

Garant

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.Mgr. Richard Psík, Ph.D.prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.Mgr. Richard Psík, Ph.D.