Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné vědy historické III (KHI / PVHO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PVHO3 - Pomocné vědy historické III, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Heraldika - je probírána s ohledem na vývoj v českých zemích v 12. - 20. století.2. Základní pojmy,3. Státní, církevní, šlechtické a komunální heraldika.4. Pramenná základna heraldiky se zaměřením na vývoj erbovních listin.5.-6. Sfragistika - výklad podává přehled užívání pečetí od antiky do novověku, důraz je kladen na středověk.7.-8. Vývoj v českých zemích je zasazen co do nejširších souvislostí evropských (pečetnictví papežské a císařské, mezinárodní dimenze komunální sfragistiky).9. Vnější a vnitřní znaky pečetí.10.-11. Ikonografie pečetí a její závislost na obecném uměleckém vývoji.12. Genealogie - výklad základní pojmů a základních typů genealogických posloupností. Vývoj genealogie od antiky až do současnosti, metody genealogického bádání, vztah k historické demografii, metoda prosopografická.13. Souvislost genealogie s přírodními vědami.

Získané způsobilosti

Absolvent se bude orientovat v odborné terminologii, v aktuálně řešených problémech disciplín, naučí se popisovat erby a pečeti podle pravidel disciplín, zorientují v pomůckách pro vyhledávání a určování erbů na konkrétních heraldických památkách. V heraldické části získají poučení o současné právní regulaci. komunální heraldiky. Tyto dovednosti jsou důležité pro praxi v archivech a muzeích, památkové péči.

Literatura

Zenger, Z. M. Česká heraldika. Praha, 1978. KOLÁŘ, M. - SEDLÁČEK, A. Českomoravská heraldika. Praha 1902-1925. BUBEN, M. Encyklopedie heraldiky. Praha, 1994. BUBEN, M. Heraldika. Praha, 1986. KRÁL Z DOBRÉ VODY, V. Heraldika. Praha, 1900. SCHWAZENBERG, K. Heraldika. Praha, 1941. HORNÍČEK, I. Kniha o rodopisu. Vyškov, 1939. KREJČÍK, T. Pečeť v kultuře středověku. Ostrava, 1998. MELICHAR, R. A KOL. Sborník k základům genealogie. Praha, 1988. KREJČÍKOVÁ, J. - KREJČÍK, T. Úvod do české sfragistiky. Ostrava, 1989. ŠTORM, B. Úvod do heraldiky. Praha, 1941. KREJČÍKOVÁ, J. - KREJČÍK, T. Základy heraldiky, genealogie a sfragistiky. Praha, 1987.

Požadavky

stručné referáty k dílčím problémům, znalost doporučené literatury, zápočet formou ústního skupinového koloqiua.

Garant

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.Mgr. Richard Psík, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.Mgr. Richard Psík, Ph.D.prof. PhDr. Tomáš Krejčík, CSc.Mgr. Richard Psík, Ph.D.