Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj obyvatelstva českých zemí (KHI / VOCZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / VOCZ - Vývoj obyvatelstva českých zemí, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obyvatelstvo českých zemí v pravěku - prameny, metody a výsledky výzkumu2. Paleodemografie - metody a spolehlivost paleodemografických výzkumů, aktuální výsledky3. Dějiny osídlení - výsledky toponomastiky, středověké archeologie, studia plužiny a patrocinií4. Obyvatelstvo českých zemí do husitství - prameny, pokusy o rekonstrukci početnosti populace a sídel, postup středověké kolonizace, charakter populačního vývoje5. Obyvatelstvo českých zemí v předbělohorské době - prameny, metody studia populace v tzv. protostatistické etapě, studium populačních podmínek6. Třicetiletá válka a populační vývoj českých zemí7. Obyvatelstvo českých zemí od třicetileté války do nástupu demografické revoluce - prameny, studium přirozené měny populace, metoda rekonstrukce rodin a její výsledky8. Demografická revoluce - pojetí, fáze, průběh na území českých zemí,výsledky prvních cenzů

Získané způsobilosti

Absolvent bude znát základní prameny a metodické postupy při studiu obyvatelstva českých zemí od pravěkého osídlení až do současnosti.

Literatura

Fialová, L. a kolektiv:. Dějiny obyvatelstva českých zemí. Praha, 1996. Pavlík, Z.:. Demografická revoluce jako globální zákonitost populačního vývoje. Praha, 1977. Neustupný, E:. Demografie pravěkých pohřebišť. Praha, 1983. Horská, P. a kolektiv:. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1990. Hosák, L. - Šrámek, R.:. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1970. Dušek, L.:. Obyvatelstvo Budyně nad Ohří v letech 1701-1850. Historicko-demografické studie. In: Ústecký sborník historický, 1985, s. 143-239. Maur, E.:. Populační důsledky třicetileté války. In: Historická demografie 12, Praha 1987, s. 137-152. Boháč, Z.:. Postup osídlení a demografický vývoj českých zemí do 15. století. In: Historická demografie 12, Praha 1987, s. 59-87. Dokoupil, L. a kolektiv:. Přirozená měna obyvatelstva českých zemí v 17. a 18. století. Praha, 1999. Stloukal, M. - Vyhnálek, L.:. Slované z velkomoravských Mikulčic. Praha, 1976. KÁRNÍKOVÁ, L. Vývoj obyvatelstva v českých zemích 1754-1914. Praha, 1965. Pavlík, Z. - Rychtáriková, J. - Šubrtová, A.:. Základy demografie. Praha, 1986.

Požadavky

Pravidelné studium doporučené literatury; podmínkou udělení zápočtu bude úspěšné zvládnutí závěrečného testu

Garant

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.